Care este fructul despre care se spune că alungă oboseala?

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 206 citiri
7 min citire
 

Majoritatea gospodinelor folosesc acest fruct, sau aliment la prepararea unor prăjituri, chiar și la cozonac, iar adepții lui Bacus chiar fac și lichior din el. Dacă nu ți-ai dat seama despre ce este vorba despre nuci. Este fructul adorat de români care alungă oboseala. Nutriționiștii, precum Mihaela Bilic, spun că acest fruct îți dă multă energie și stimulează creierul.

Nucile, fructele adorate de români care alungă oboseala

În cadrul mai multor studii, efectuate de-a lungul anilor, s-a constatat că nucile au valori nutritive ridicate și sunt bune pentru sănătate. Nuca ta preferată nu este doar bogată în nutriție, cu multe beneficii pentru sănătate, ci și delicioasă.

Dacă ne referim la conținutul de nutrienți, nucile au reputația de a fi un aliment bogat în calorii și grăsimi. Acestea sunt alcătuite din 65% grăsimi și aproximativ 15% proteine.

Nucile sunt bine cunoscute pentru că sunt bogate în grăsimi mononesaturate și polinesaturate și acizi grași omega-3. Ceea ce oamenii nu știu este că este săracă în carbohidrați și constă mai mult din fibre, care sunt o necesitate pentru organismul tău.

În plus, nucile sunt destul de dense în nutrienți și oferă grăsimi sănătoase pentru inimă. Pe de altă parte, sunt extrem de bogate în antioxidanți. Aceste componente bioactive pot avea proprietăți anticancerigene, care nu numai că previn creșterea tumorilor, dar reduc și riscul de a dezvolta cancer de sân și de prostată. În afară de aceasta, antioxidanții stimulează, de asemenea, sănătatea inimii prin reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi.

Mihaela Bilic explică de ce să mâncăm nuci

În cadrul celui mai mare studiu de acest gen, medicii și cercetătorii de la Universitatea Harvard au monitorizat 210.000 de persoane pe parcursul a trei decenii. Cercetările au descoperit că cei care au mâncat nuci au avut cu 14% mai puține șanse de a suferi atacuri de cord.

Datele au mai arătat că cei care au mânmcat nuci au avut cu 20% mai puține șanse de a avea boli de inimă. Specialiștii mai spun că, în general, au avut cu aproape un sfert mai puține șanse de a muri din cauza bolilor de inimă pe parcursul studiului.

În plus, cercetătorii au descris nucile ca fiind ”capsulele de sănătate ale naturii”, fiecare porție de 28 g fiind asociată cu o reducere ulterioară cu încă 13 procente a bolilor de inimă. Pe de altă parte, inclusiv nutriționiștii, printre ei și Mihaela Bilic, explică de ce ar trebui să mâncăm nuci, cel puțin odată pe zi:

În precizările sale, ”(…) Aceste fructe se numesc oleaginoase pentru că au concentrate multe grăsimi în structura lor. Grăsime înseamnă multe calorii dar și mai greu de digerat, mai ales când avem o bilă leneșă.

Nu așteptați ca nucile să se usuce și să se râncezească prin cămară, faceți o cură de minerale și iod, accelerează metabolismul, înlătură oboseala și crește performanțele fizice și intelectuale. Un pumn de miez de nucă zilnic… e la îndemâna oricui.”, eplică nutriționistul Mihaela Bilic.

În contextul specialiștilor, când vorbesc de nuci, se referă la varietatea crudă și nu la un pachet de nuci prăjite. Pe piață există o mulțime de gustări pe bază de nuci, care vin în tot felul de arome, dar ar trebui să încercați să evitați aceste opțiuni încărcate cu sare.

Mulți dintre noi mâncăm nuci ca parte integrantă a dietei, așa că majoritatea cumpără o mulțime de tipuri diferite în vrac. Sfatul nutrițoniștilor este că, dacă doriți să le includeți în dieta zilnică, atunci păstrați recipientele cu nuci la îndemână, astfel încât să nu uitați să le adăugați la mâncăruri sau doar pentru a fi în prim-planul minții atunci când vă simțiți puțin flămânzi.

 

Nucile și beneficiile pentru sănătate

Aceeași specialiști spun că, în general, toate fructele cu coajă lemnoasă sunt bogate în grăsimi mononesaturate, care sunt denumite în mod obișnuit ”grăsimi bune”. Profilul nutrițional al nucilor diferă în funcție de soiuri, dar în general acestea furnizează aproximativ 160 de calorii pe porție și reprezintă o sursă de vitamina E, magneziu și seleniu.

Nucile furnizează, de asemenea, un pic de proteine, și ceva aminoacizii esențiali. Nucile conțin fier, zinc, calciu și vitaminele B, inclusiv B1, B2, B3 și B6. În plus, nucile sunt o sursă utilă de fibre.

Fibrele pe care le conțin sunt cunoscute ca fiind insolubile, care ajută la aglomerarea scaunelor și favorizează tranzitul prin intestin, ceea ce poate ajuta la prevenirea constipației, explică aceeași nutriționiști:

Astfel, ”Nucile conțin, de asemenea, antioxidanți numiți polifenoli. Aceștia ajută la reducerea daunelor cauzate de excesul de radicali liberi din organism.

Radicalii liberi pot deteriora celulele și pot crește riscul de îmbolnăvire. Noi producem radicalii liberi în mod natural ca produs secundar al metabolismului.

Deși radicalii liberi au un rol pozitiv în răspunsul imunitar, producția lor poate crește ca răspuns la stres, poluare, lumină solară excesivă și fumat. Un număr prea mare în organism poate fi dăunător.”, mai arată nutriționișii în studiu.

Totodată, nucile au fost studiate și pentru potențialul lor de a reduce inflamația din organism. Inflamația este un mecanism foarte important care ajută la vindecarea rănilor și protejează organismul de agenții patogeni dăunători, cum ar fi bacteriile și virușii.

Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, cum ar fi obezitatea, stresul, o dietă proastă, osteoartrita sau bolile autoimune, sistemul imunitar poate intra în suprasolicitare.

Adesea denumită inflamație cronică de grad scăzut, fenomenul trimite un răspuns inflamator la o amenințare percepută care nu necesită unul, iar în timp acest lucru poate provoca deteriorarea organelor și crește riscul de îmbolnăvire.

Cercetările sugerează că consumul de fructe cu coajă lemnoasă poate reduce inflamația și poate promova îmbătrânirea sănătoasă. Soiurile cele mai cercetate includ fisticul, nucile simple și cele de Brazilia și migdalele.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,