Care este o alternativă eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie, în privinţa centralelor termice?

De Jurnalul Național Actuale Investiții 128 citiri
6 min citire
În câțiva ani, ca urmare a unor noi directive europene, centralele termice devin istorie. Din anul 2026, UE nu va mai permite acordarea de ajutoare pentru instalarea de centrale pe gaz, astfel încât majoritatea vom trece la o alternativă ideală și eficientă din punct de vedere energetic. Care este alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie.

Din 2026, centralele termice devin istorie

UE anunță că peste 3 ani centralele termice nu vor mai primi subvenții. Acest lucru este prevăzut de o directivă a Uniunii Europene, care prevede scopul acestor subvenții în beneficiul unor sisteme mai eficiente și mai durabile, cu scopul de a reduce consumul comunitar de energie cu 11,7%, conform textului legal al acestei directive.

De asemenea, centralele nu beneficiază deja de ajutoare din partea Planului guvernamental de redresare, transformare și reziliență.

În acest sens, pompele de căldură apar ca fiind cea mai accesibilă și eficientă opțiune. Conform specialiștilor, se estimează că acestea reduc consumul de energie cu 50 și până la 80%, potrivit Reasons to be cheerful.

Însă, profesorul Alan Pears, unul dintre cei mai importanți experți australieni în eficiență energetică, ridică această estimare la maximum 85%.

Expertul spune că pompele de căldură reprezintă, așadar, o opțiune accesibilă pentru a face față unei ierni în care cheltuielile cu energia vor marca din nou economiile a milioane de gospodării.

Pompele de căldură se remarcă prin eficiența lor

Existente și pe piața românească, specialiștii fac precizarea că există mai multe tipuri de pompe de căldură, și despre care spun că sunt alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie:

Pompele aer-aer pot genera economii de până la 80 %

Acestea au ajuns cele mai răspândite în mai toată Europa. Acestea agrafează aerul și îl distribuie prin tuburi cu lichid de răcire, care se încălzește și se transformă în gaz.

Instalația absoarbe gazul, îl transformă din nou în lichid și eliberează căldura generată prin radiatoare sau încălzire.

Funcționarea sa se bazează pe mișcarea aerului, astfel că utilizează mai puțină energie electrică decât un sistem care încălzește aerul. Acestea pot genera economii de până la 80 %.

Centralele termice devin istorie? Alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie

Pompele aer-apă se adaptează la sursele de energie regenerabilă

Practic, genul acesta de echipamente de încălzire absorb căldura din aer și o transferă într-un circuit de apă, care alimentează și încălzește sistemul general de încălzire al casei.

Susținătorii acestor sisteme asigură că sunt instalații simple, care necesită o întreținere redusă, pot oferi un sistem dublu de încălzire și răcire și sunt eficiente din punct de vedere energetic, fiind totodată capabile să se adapteze la sursele de energie regenerabilă.

De exemplu, în Norvegia, sistemel de încălzire pe motorină au fost interzise prin lege începând din 2020, iar guvernul promovează înlocuirea lor cu pompe de căldură, în timp ce guvernele din Suedia, Finlanda, Estonia, Danemarca, Franța și Italia urmează această tendință, iar Spania este încă mult în urmă.

 

Pompele de căldură consumă cu 80% mai puţină energie

Pompele de căldură suntalternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie pentru încălzirea locuinței, furnizându-vă apă caldă, cu o eficiență de peste 300%. Acest lucru înseamnă că produc de aproximativ 3 ori mai multă căldură decât energia pe care o utilizează.

Pompele de căldură necesită o cantitate mică de energie electrică pentru a funcționa, care poate fi produsă de energia solară, reducând și mai mult impactul asupra mediului și sporind sustenabilitatea casei.

Instalarea unui sistem de încălzire, fiind de fapt alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie, atunci când se planifică o casă nou construită este o modalitate excelentă de a adăuga valoare și de a obține acreditări ecologice. Costurile inițiale pot fi mai mari decât cele ale sistemelor tradiționale.

Centralele termice devin istorie? Alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie

Sistem pompă de căldură

Dar reducerea facturilor și a costurilor de funcționare este un mare beneficiu al alegerii unei surse de energie regenerabilă pentru sistemul de încălzire, indiferent dacă locuiți într-un oraș sau în localitate, sau dacă aveți acri de teren numai pentru dumneavoastră.

Ratingul de eficiență energetică al pompelor de căldură, în special, atrage atenția multor constructori și renovatori de locuințe, pe bună dreptate.

Cu toate acestea, eficiența și succesul sursei de energie regenerabilă sunt la fel de bune ca și proiectarea și instalarea sistemului, așa că, dacă vă gândiți la un nou sistem alternativ de încălzire, luați în considerare alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie.

Sursa – playtech.ro