Care sunt diferențele dintre vegetarian, vegan și raw vegan?

De Jurnalul Național Actuale Lifestyle 183 citiri
4 min citire
 

Mulți dintre români aud despre alții că nu mai mînâncă normal, că au adoptat un alt stil alimentar, iar mulți dintre ei nu știu ce presupune asta. Astfe, diferențele dintre vegetarian, vegan și raw vegan.

Ce înseamnă vegetarian, vegan și raw vegan?

Tendințele în alimentația unora dintre români crează mari confuzii. Pentru a știi ce înseamnă aceste tendințe, trebuie să ştim care este diferența principală dintre vegan și vegetarian.

În contextul nutriționiștilor, se pare că principala diferență este reprezentată de alimentația și stilul de viață adoptate.

Ce înseamnă vegetarianism?

În primul rând, vegetarianismul este un regim alimentar care exclude consumul de carne, aici intrând chir și carnea de pasăre, peștele și alte produse animale cum sunt gelatina sau înlocuitori ai cărnii.

Chiar și așa, vegetarianii pot consuma produse lactate, cum este laptele, brânza, iaurtul și ouăle. Astfel, trebuie să știm că există mai multe tipuri de vegetarianism, cum ar fi:

-Ovo-vegetarianism. Acesta exclude carnea și produsele lactate, însă permite consumul de ouă.
-Lacto-ovo-vegetarianism. Acest tip de alimentație exclude carnea, dar permite consumul de produse lactate și ouă.
-Lacto-vegetarianism. Acest tip de alimentație exclude carnea și ouăle, însă permite consumul de produse lactate.

Ce înseamnă Veganismul, forma strictă a vegetarianismului?

Când vine vorba de veganism, trebuie să ști că acest tip de alimentație este o formă mai strictă de vegetarianism. Vegani nu mănâncă carne, nici produse lactate, ouă sau orice alt produs de origine animală.

În acest fel, regimul alimentar vegan este bazat strict pe alimente de origine vegetală, cum sunt fructele, legumele, cerealele, leguminoasele, semințele și nucile.

De asemenea, veganii adoptă de obicei un stil de viață în care nu se regăsesc nici alte produse de origine animală, cum ar fi pielea sau blana naturală, produsele cosmetice testate pe animale și orice alt obiect care presupune o exploatare a animalelor.

Motivațiile vegetarianilor sau veganilor pot varia de la considerații etice și îngrijorări privind drepturile animalelor, până la preocupări legate de mediu, sănătate și sustenabilitate.

Ce înseamnă Raw veganism?

Cu alte cuvinte, diferența principală dintre vegan și vegetarian constă în faptul că vegetarienii exclud carne, dar pot consuma produse lactate și ouă, în timp ce vegani exclud complet orice produs de origine animală din alimentația, dar și stilul de viață.

Pe de altă parte, Raw veganism, cunoscut și sub numele de raw food veganism, este un stil alimentar în care se consumă exclusiv alimente crude și de origine vegetală. Mai trebuie spus că în dieta raw vegană, se evită consumul alimentelor procesate termic sau preparate prin gătire, coacere, prăjire sau alte metode de încălzire la temperaturi înalte.

Nu în ultimul rând, cei care au îmbrățișat acest stil de alimentație consideră că alimentele crude își păstrează enzimele naturale, vitaminele și mineralele într-o formă mai pură și mai benefică pentru organism.

Sursa – playtech.ro