Cât de important este zincul pentru organismul uman?

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 201 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Zincul este un mineral implicat în multe procese din organism: participă la crearea ADN-ului, construirea proteinelor, vindecarea țesuturilor, întărirea imunității și multe alte procese.

De aceea, deficitul de zinc, deși este rareori întâlnit, ne poate afecta în mai multe moduri. Astfel, ce este zincul care sunt simptomele deficitului de zinc și ce factori îl cauzează.

Simptomele deficitului de zinc

Lipsa zincului se poate resimți abia după câteva luni de deficit, iar semnele care indică acest fapt sunt:

-pierderea poftei de mâncare
-sistem imunitar slăbit (se poate manifesta prin răceli și infecții frecvente)
-creștereAa și dezvoltarea lentă, în special la copii
-erupțiile cutanate (în special în jurul gurii)
-vindecarea lentă a rănilor
-pierderea părului
-diareea
-pierderea în greutate
-alterarea simțurilor gustului și/sau al mirosului
– probleme de concentrare

În plus, la început deficitul de zinc are simptome ușoare, care pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni: răceli frecvente, pierderea poftei de mâncare. Pielea poate suferi modificări asemănătoare cu o eczemă, care însă nu se ameliorează cu creme hidratante, creme cu steroizi sau loțiuni.

Dacă deficitul nu este identificat, persoana afectată se poate confrunta cu pierderea părului, diaree, infecții frecvente și o vindecare lentă a rănilor.

În unele cazuri pot apărea disfuncții sexuale, iar persoanele care suferă de astm pot acuza înrăutățirea simptomelor.

Posibile cauze ale deficitul de zinc

Factorii de risc ce pot reduce cantitatea de zinc in organism sunt:

• afecțiunile gastrointestinale (de exemplu, boala crohn și colita ulceroasă)

• consumul de alcool în exces

• siclemia (o formă de anemie)

• diabetul

• fibroza chistică

• bolile de rinichi

De asemenea, persoanele care au o dietă vegană sau vegetariană se pot confrunta cu diverse carențe de vitamine si minerale, inclusiv de zinc.

Nu în ultimul rând, administrarea de suplimentele cu fier, diuretice, antibiotice și penicilamină poate interfera cu absorbția de zinc în organism.

Care este necesarul zilnic de zinc

Doza zilnică recomandată (DZR) de zinc diferă în funcție de sex: bărbații au nevoie de 11 mg de zinc pe zi, în timp ce femeile au nevoie de 8 mg.

Zincul este important mai ales în perioadele de creștere, adică în copilărie, adolescență, dar și în sarcină, de aceea cantitatea de zinc necesară crește în cazul femeilor însărcinate sau care alaptează, ajungând la 11 mg, respectiv 12 mg de zinc pe zi.

Cum se tratează deficitul de zinc

În primul rând, ar trebui să avem grijă ca regimul alimentar să fie variat și să includă alimente bogate în zinc, precum carnea roșie, carnea de porc și de pui, stridiile, fructele de mare (crab și homar), peștele, fasolele, nucile, produsele lactate (brânză și iaurt).

În cazurile în care alimentația nu asigură necesarul zilnic de zinc, se pot administra suplimente cu zinc, pentru a asigura funcţionarea optimă a organismului, mai ales în caz de sarcină și convalescență.

Aşadar, deficitul de zinc este diagnosticat prin anamneză și teste de sânge specifice. În funcție de rezultate, medicul va oferi un tratament personalizat. Pentru a preveni deficitul de zinc, se recomandă respectarea unui regim alimentar variat ce ar include carne, lactate și fructe de mare, dar și suplimentarea cu zinc în cazuri specifice (sarcină, boli digestive).

Sursa – www.antena3.ro

TAGGED: ,