Catalyst România lansează un nou fond de venture capital care va investi mai mult de 40 milioane de euro

121

Miercuri 2 decembrie 2020, Fondul de investiţii Catalyst România, susţinut de 3TS Capital Partners, lansează cel de-al doilea fond al său destinat finanţării companiilor din tehnologie, media şi telecom, după finalizarea primei runde de capitalizare, a anunţat, miercuri, Marius Ghenea, Managing Partner Catalyst România, în cadrul unei conferinţe online.

„Lansăm noul fond de venture capital la momentul potrivit pentru companiile de tehnologie. Domeniul cunoaşte o nouă etapă de dezvoltare alimentată de Covid – 19. În ciuda dificultăţilor umane, sociale şi economice, pandemia ne împinge să avansăm într-un ritm mai rapid decât de obicei către o lume mai sigură, mai flexibilă şi mai digitală. Suntem gata să oferim companiilor şi echipelor din domeniul tehnologiei resursele financiare atât de necesare, precum şi experienţa noastră îndelungată în creşterea afacerilor din domeniu”, a declarat Marius Ghenea, Managing Partner Catalyst România.

Actualul fond, care urmăreşte să strângă 40-50 milioane de euro, a fost înfiinţat ca urmare a apelului pentru expresii de interes lansat de Fondul European de Investiţii (FEI) către echipele de management de a investi resurse financiare provenite din Resurse Rambursate JEREMIE, din programul InnovFin Equity al UE şi în urma unei participării consistente din partea investitorilor privaţi.

De altfel, Catalyst România este primul administrator de fond care reuşeşte să lanseze al doilea fond de venture capital de tip „early growth”, după succesul primului fond care a fost finanţat majoritar prin Iniţiativa JEREMIE. Primul Fond a investit în ultimii ani peste 12 milioane de euro în 10 companii cunoscute de tehnologie din România, printre care Elefant.ro, Vola.ro, Vector Watch, Avocatnet.ro, SmartBill, Green Horse Games şi OmniConvert.

De acum, Catalyst România Fund II va continua să vizeze companiile de tehnologie care au deja un istoric de produse lansate pe piaţă şi echipe de management cu experienţă. În perioada iniţială de investiţii, noul fond va investi între un milion şi 3 milioane de euro într-un număr de 16 companii româneşti, cu scopul de a le sprijini obiectivele de creştere şi extindere internaţională.

De asemenea, Catalyst va facilita accesul acestor companii la know-how, resurse, parteneri de afaceri şi investitori din Europa, SUA şi Asia. Având în vedere că beneficiază de surse diverse de capitalizare care completează finanţarea FEI, politica de investiţii permite fondului să identifice oportunităţi de investiţii şi în alte ţări din Europa de Est sau de pe glob, atâta timp cât entităţile vizate înregistrează activităţi economice în România, fie prin operaţiuni locale, fie prin echipe de dezvoltare sau vânzări.

Finaţarea disponibilă fondului Catalyst România II prin Resurse Rambursate JEREMIE România şi programul InnovFin Equity se ridică la 15 milioane de euro. Restul capitalului a fost asigurat prin participarea a mai mult de 30 de investitori privaţi – antreprenori locali experimentaţi şi executivi de top din diverse domenii, inclusiv câţiva fondatori de companii în care a investit Catalyst I.

„Cunoaştem de mai mulţi ani echipa de management Catalyst România şi am fost întotdeauna impresionaţi de activitatea lor, de portofoliul de investiţii, precum şi de implicarea lor în ecosistemul antreprenorial românesc. Ne bucurăm să vedem că au reuşit să lanseze a doua generaţie a fondului şi că suntem parte a acestui proiect”, a declarat Adrian Mihai, Managing Partner FAN Courier.

JEREMIE România este un set de instrumente financiare finanţat iniţial din fonduri structurale ale României din perioada de programare 2007-2013. La finalul perioadei de programare, în temeiul unui nou acord semnat în septembrie 2020, FEI continuă să gestioneze, pentru şi în numele Guvernului României, fonduri rambursate din implementarea iniţială, denumite Resurse Rambursate JEREMIE.

„JEREMIE intră într-o nouă etapă – prin reutilizarea resurselor financiare rambursate din instrumentele implementate anterior, iniţiativa continuă să formeze unui ecosistem de investiţii private equity în România, facilitând atragerea şi cooperarea investitorilor publici, instituţionali şi privaţi. Este cea mai importantă contribuţie a JEREMIE, pe lângă susţinerea IMM-urilor din România cu finanţări şi investiţii care le ajută să se dezvolte şi să creeze locuri de muncă. Urez succes experimentatei echipe Catalyst România”, a completat Pablo Millan, Head of Unit, Mandate Management – Equity, FEI.

Aşadar, Catalyst România Fund I a raportat deja vânzarea a două dintre companiile din portofoliu către investitori strategici, alte trei companii fiind în proces de vânzare. În următorii ani, primul fond îşi va închide complet portofoliul, fie prin tranzacţii cu investitori strategici sau financiari, fie prin listări la bursele din regiune, începând cu Bursa de Valori Bucureşti.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata