Ce autonomie oferă mașinii o stație de încărcare auto de 11kW și cât durează ca bateria să fie full?

De Continut Sponsorizat Auto Publicitate 103 citiri
4 min citire
Evoluția rapidă spre mobilitatea electrică ridică numeroase întrebări șoferilor care cochetează cu ideea de a-și achiziționa o mașină electrică cu referire la performanța și eficiența acesteia. Printre cele mai frecvente preocupări se numără autonomia pe care o stație de încărcare auto de 11kW o oferă și cum aceasta influențează experiența de conducere a vehiculelor electrice.

 

Acest tip de stație reprezintă o unitate de încărcare electrică capabilă să furnizeze o putere de 11 kilowați (kW) pentru vehiculele electrice. Disponibilă în variate locații, de la stații publice la puncte de încărcare la domiciliu, o statie incarcare auto 11kw joacă un rol esențial în facilitarea procesului de încărcare a mașinilor electrice.

 

Ce viteză de încărcare are o stație electrică de 11kW?

 

Un aspect crucial în evaluarea performanței unei stații de 11kW este viteza de încărcare pe care o oferă. Acest parametru poate varia în funcție de modelul vehiculului, dar, în general, o stație de încărcare auto de 11kW este capabilă să livreze o încărcare rapidă. De obicei, aceasta poate alimenta o baterie de la nivelul minim până la 80% într-un interval de timp cuprins între 2 și 4 ore.

 

Pentru a înțelege mai bine câtă autonomie poate adăuga o stație de încărcare auto de 11kW, trebuie să ținem cont de capacitatea bateriei mașinii. De exemplu, să presupunem că dispui de un vehicul electric cu o baterie de 60 de kilowați / oră (kWh). Prin intermediul unei încărcări de 2 ore la o stație de 11kW, poți adăuga aproximativ 22kWh la bateria vehiculului nostru.

 

Cum se traduce acest lucru în kilometri de autonomie reală? Aici, trebuie să luăm în considerare eficiența specifică a mașinii în ceea ce privește consumul de energie. Dacă presupunem un consum mediu de energie de 15 kWh la fiecare 100 de kilometri parcurși, calculul este simplu: 22 kWh împărțit la 15 kWh/100 km rezultă că o mașină va avea o autonomie suplimentară de aproximativ 147 km.

Factori care influențează autonomia unei mașini electrice

 

Este important de menționat că autonomia reală a unei mașini electrice poate varia în funcție de o serie de factori. Acești factori includ:

 

  • temperatura ambientală – temperaturile scăzute pot reduce autonomia, deoarece bateria poate deveni mai puțin eficientă în condiții de frig extrem. Pe de altă parte, temperaturile mai ridicate pot îmbunătăți autonomia;
  • stilul de condus – un stil de condus agresiv, cu accelerări bruște și frânări și rularea cu viteze mari pot duce la un consum mai ridicat de energie și, în consecință, la o scădere a autonomiei;
  • caracteristicile traseului – condiții precum traficul dens, altitudinea traseului și tipul de drum pot influența semnificativ consumul de energie și, implicit, autonomia mașinii;
  • starea bateriei – starea și vechimea bateriei mașinii electrice pot avea un impact semnificativ asupra autonomiei acesteia. Pe măsură ce bateria se degradează în timp, autonomia poate scădea treptat.

 

În concluzie, o stație de încărcare auto 11kW poate fi un mijloc de încărcare rapid și eficient, care să ofere un plus de autonomie mașinii tale. Cu toate acestea, pentru a obține cea mai bună experiență de conducere, este crucial să iei în considerare toți factorii care pot influența autonomia bateriei și să îți planifici încărcările în funcție de nevoile specifice ale modelului de autovehicul pe care îl conduci.