Ce este scorul APGAR?

0 166

Toti copiii primesc la nastere o nota. Este vorba despre scorul APGAR, un indice al sanatatii copilului, care se bazeaza pe 5 parametri fundamentali si care a salvat viata a milioane de nou-nascuti. Iata cum functioneaza.

Indicele APGAR si-a luat numele de la pediatra care l-a dezvoltat in anii ‘50, Virginia Apgar. Fiecare litera din acest acronim reprezinta o examinare care trebuie facuta nou-nascutului de catre medicul obstetrician.

Indicele APGAR este un examen clinic efectuat nou-nascutilor imediat dupa nastere. Aceasta evaluare este realizata de medicul obstetrician in colaborare cu neonatologul si cu asistentele care sunt prezente in primele clipe de viata ale bebelusului.

Prin intermediul a cinci parametri de baza, datorita indicelui APGAR se analizeaza si se evalueaza starea generala de sanatate a nou-nascutului.

Fiecare dintre acesti parametri are un scor de 0, 1 si 2. Rezultatul maxim este de 10, fapt care inseamna ca micutul este in stare perfecta de sanatate. Orice rezultat sub aceasta valoare optima va necesita o examinare suplimentara in raport cu parametrul care nu indeplineste cerintele.

Functionarea indicelui APGAR incepe de la primul minut al vietii pentru a evalua nivelul de toleranta al nou-nascutului in procesul nasterii si posibilele sale suferinte. Fiecare dintre teste se desfasoara in aproximativ un minut, deci cinci minute sunt suficiente pentru a cunoaste starea generala a copilului. Permite diminuarea ratei mortalitatii si prezicerea posibilelor probleme de sanatate si indicarea unor tratamente eficiente si imediate.

Fiecare litera din acronim reprezinta denumirea in limba engleza a unui test care trebuie efectuat, astfel:

A – Appearence (colorit)
P – Pulse (puls, ritm cardiac)
G – Grimace (reactii reflexe)
A – Activity (tonus muscular)
R – Respiratory effort (activitate respiratorie).

rima evaluare efectuata este legata de culoarea pielii copilului. Daca este normala, pediatrul va adauga 2 puncte, 1 daca cel mic are extremitatile albastre si 0 daca intregul corp este violaceu. Al doilea test se refera la ritmul cardiac, fiind evaluat pulsul. Daca bebelusul are mai mult de 100 de batai pe minut, vor fi adaugate 2 puncte. Daca aceasta valoare ramane sub 100, va fi atribuit un punct, iar daca nu exista puls, 0 puncte.

Al treilea examen se refera la gesticulare, prin reflexele si iritabilitatea pe care copilul le prezinta fata de anumiti stimuli. Daca el stranuta, loveste sau tuseste ca o forma de reactie, va primi 2 puncte. Daca are o grimasa slaba sau plange primeste 1 punct si daca nu exista niciun raspuns la stimuli, 0 puncte.

Al patrulea test se refera la activitatea si tonusul muscular. Daca miscarea este activa, vor fi adaugate 2 puncte, daca mainile si picioarele sunt moi si lipsite de energie va primi 1 punct, in timp ce, daca nu se misca nici o parte a corpului, va primi 0 puncte.

Al cincilea criteriu de evaluare este legat de respiratie. Daca este puternica, vor fi inregistrate 2 puncte. Daca este slaba sau neregulata, 1 punct si, daca este absenta, 0 puncte.

Un nou-nascut care are scorul intre 7 si 10 se afla in stare buna de sanatate. Daca indicele APGAR fluctueaza intre 4 si 6 puncte, aceasta poate insemna necesitatea unui tratament imediat de recuperare, spre exemplu in incubator. In cazul inregistrarii intre 1 sau 3 puncte, va fi necesara asistenta de urgenta (respiratie asistata sau medicamente intravenoase), in timp ce daca scorul este 0, cel mai probabil este vorba despre deces neonatal.

sursa copilul.ro

Sursa: SuperLifestyle.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata