Ce îți poate distruge ficatul mai tare decât alcoolul și zahărul

Atunci când spunem boli ale ficatului, automat ne gândim că excesul de alcool ar fi cauza. Ei bine fals. Există foarte mulți alți factori de risc care îți agresează ficatul. Pe lângă alcool, acestea mai pot fi, consumul de medicamente, zahăr sau alimente grase.

Ficatul este un organ vital, în lipsa căruia nu putem supraviețui, dar de asemenea este și un organ foarte sensibil. Acesta mai este supranumit și „uzina organismului”, deoarece toate substanțele și alimentele pe care le consumăm sunt prelucrate la nivelul său.

Este adevărat și binecunoscut că excesul de alcool are efecte devastatoare asupra ficatului, putând determina ciroza. Dacă te numeri printre consumatorii de alcool, încearcă să te limitezi la doar câteva pahare, sau chiar să nu îl mai consumi de loc, mai ales dacă simți că nu îți face bine.

De asemenea, și zahărul consumat în cantități mari poate afecta sănătatea ficatului, deoarece unul dintre rolurile ficatului este să transforme zahărul în grăsimi. În cazul în care cantitatea de zahăr este prea mare, ficatul va produce apoi prea multe grăsimi, iar pe termen lung se poate dezvolta boala denumită ficat gras.

Mai există un factor de risc pentru îmbolnăvirea ficatului. De fiecare dată când suferim de o afecțiune sau pur și simplu răcim, primul lucru pe care îl facem este să apelăm la medicamente. Din nefericire, nu ne gândim la reacțiile organismului la medicamente, în special ale ficatului. Dacă medicamentele sunt consumate zilnic sau în cantități mari, ne putem pune ficatul într-un real pericol.

Știați că în jur de 10% dintre bolnavii internați în anumite spitale sau clinici fac reacții adverse în urma administrării de medicamente? Din toate reacțiile adverse ale acestora, între 8-10% duc la afecțiuni ale ficatului.

Paracetamolul este unul dintre medicamentele care afectează sănătatea organului hepatic. Cu toate că este un medicament banal, medicii britanici citați de Daily Mail spun că există un risc mult mai mare de a muri din cauza ficatului în urma unei supradoze luate accidental, decât din cauza unei supradoze intenționate.

De foarte multe ori, oamenii iau paracetamol sau alte medicamente care au la bază exact aceeași substanță activă, pentru a-și ameliora anumite dureri precum cele de spate, stomac, cap și dinți. Dacă vă numărați printre aceștia, țineți minte că nu trebuie să depășiți 8 tablete de 500 mg pe zi, adică echivalentul a 4 g.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Sursa: SuperLifestyle.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata