Ce părere are Ioana Mihăilă despre diferenţele de raportare la decese Covid-19

119

Joi 13 mai 2021, Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat într-o conferinţă de presă, că au existat diferenţe de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19, de la începutul pandemiei şi până în acest moment, care au la bază „birocraţia” şi utilizarea de către spitale a „diferite tipuri de raportare”.

„În acest moment, există diferenţe între datele raportate între diverse baze de date care au colectat numărul de decese. Orice încercare de a politiza evoluţia pandemiei cred că va scădea încrederea populaţiei în modul în care ea a fost gestionată. Aşa că aş prefera să nu facem nicio legătură politică între numărul de decese şi necazul şi nenorocirea acestor oameni şi orice context politic. Diferenţele de raportare au existat şi există de la începutul pandemiei până în acest moment. (…) Aşa cum spune şi comisia în raportul ei, aceste diferenţe există şi, aşa cum spune şi comisia în concluziile formulate, aceste diferenţe au la bază birocraţia şi diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”, a afirmat ministrul.

În acest sens, Ioana Mihăilă a precizat că a solicitat Direcţiilor de sănătate publică să transmită „clarificări” referitoare la metodele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

„Nu aş căuta neapărat greşeli şi vinovaţi pentru diferenţele de raportare, ci m-aş concentra pe o ameliorare a procesului de raportare, lucru pe care deja am început să îl facem şi în acest sens am trimis deja săptămâna aceasta o solicitare către Direcţiile de sănătate publică cu recomandarea de a ne transmite clarificări referitoare la metodele de raportare. Nu aş căuta neapărat vinovaţi pentru aceste diferenţe de raportări. Aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări, se recomandă o actualizare a numărului de decese raportate, actualizare care este nevoie să plece de la certificatele medico-legale care au cele mai elocvente date, iar aceste certificate sunt certificatele medicale constatatoare ale deceselor”, a susţinut Mihăilă.

În contextul diferenţelor raportate, ministrul  a afirmat că „prezumţia” că ar exista judeţe care au modificat codul de diagnostic nu este dovedită în acest moment.

„Întrebarea dumneavoastră pleacă de la prezumţia că există judeţe care au modificat codul de diagnostic. Această prezumţie nu este dovedită în acest moment. În acest moment, avem doar diferenţe între datele care au fost raportate în diferite platforme. Am trimis solicitări către Direcţiile de sănătate publică, iar prin compararea acestor date care ne vor surveni de la Direcţiile de sănătate publică vom putea vedea în care dintre judeţe putem ameliora mai mult procesul”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata