Ce putem face pentru a regla nivelul colesterolului

Sursa: Financiarul.ro.

Dacă persoanele cu un nivel crescut al colesterolului „rău” ar reuşi să-i reducă nivelul măcar cu 10 la sută, peste un sfert din decesele cauzate de bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite, au calculat specialiştii. Aceasta ar însemna milioane de vieţi prelungite, în condiţiile în care aceste afecţiuni se află pe primul loc în topul cauzelor de deces la nivel mondial.

În circulaţia sangvină există două tipuri de colesterol, denumite în termeni de specialitate HDL („high density lipoprotein”, adică lipoproteine cu densitate înaltă) şi LDL („low density lipoprotein”, adică lipoproteine cu densitate joasă). Primul şi-a primit titlul de colesterol „bun”, deoarece împiedică depunerea grăsimilor pe artere, iar cel de-al doilea, de colesterol „rău”, pentru că, în concentraţii mari, are efectul contrar şi favorizează bolile cardiovasculare.

În ce valori trebuie să ne încadrăm*
CT (colesterol total) < 200 mg/dl
HDL > 60 mg/dl
LDL < 100 mg/dl

Deşi alimentaţia nu reprezintă principala sursă de colesterol „rău”, aceasta este una dintre puţinele asupra cărora putem interveni. Prima măsură pe care o putem lua este reducerea consumului de grăsimi saturate şi trans. Zahărul, o altă sursă importantă de colesterol „rău”, trebuie de asemenea consumat cu moderaţie.

Medicii recomandă femeilor cel mult şase linguriţe de zahăr pe zi, iar bărbaţilor – nouă. Media de consum este, din…

Continuarea Aici

Sursa: SuperLifestyle.ro

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata