Cel mai mare dușman al pădurilor din Europa este unul surprinzător de mic

269

Pădurile Europei sunt amenințate adesea de incendii, furtuni și dăunători. Anii de secetă au amplificat problema și au afectat suprafețe uriașe. În estul Belgiei se simt din plin efectele schimbărilor climatatice. Pădurile au fost odinioară loc de odihnă și relaxare, dar acum, oamenii văd copacii murind sub ochii lor.

Pădurea este ceva la care tânjim, o oază de liniște aproape magică. În perioade ca acestea, în care călătoriile sunt adesea imposibile, pentru mulți este un loc de refugiu. Uneori, pentru prea mulți oameni. Dar puțini dintre noi înțelegem că pădurile Europei sunt într-un mare pericol.

 Expertul belgian în silvicultură Hubert Rotheudt avertizează că cel mai mare dușman al lor este surprinzător de mic. În ultimii trei ani, gândacul de scoarță s-a răspândit în pădurile de molid din Europa și a atacat numeroși copaci. Chiar dacă gândacul atacă, în principiu, doar copacii bolnavi.

De ce, în prezent, molizii, dar şi ceilalţi copaci, nu se mai pot apăra de gândacul de scoarță

„Răspunsul natural al unui molid sau al oricărui alt copac, de altfel, împotriva gândacilor din scoarță este de a produce sevă. Aceasta ține gândacul captiv, nu poate crește până la maturitate și moare. Dar copacii cărora le lipsește apa la rădăcină nu pot produce seva și, prin urmare, sunt lipsiți de apărare împotriva insectei”, explică Hubert Rotheudt, expert silvicultor.

Deși anul acesta a fost destul de răcoros și umed până acum, acest lucru nu a fost suficient pentru a compensa trei ani de secetă, pentru a alunga gândacul de scoarță.

Ne întâlnim cu Etienne Snyers, a cărui familie deține o pădure din estul Belgiei de mai bine de o sută de ani. Aproximativ 60% dintre pădurile europene sunt proprietate privată și dau mari bătăi de cap proprietarilor. Snyers a trebuit să defrișeze zone întregi, pentru a combate infestarea cu gândacul de scoarță.

Este cu adevărat dramatic. Zone în care în urmă cu trei ani se înălțau copaci sunt acum goale. Copacii care crescuseră până la maturitate au murit brusc, mai ales din cauza secetei”, spune Etienne Snyers, proprietar de pădure.

Astfel, lemnul atacat este vândut în China

A existat un exces de lemn deteriorat de gândaci, iar companiile de prelucrare a lemnului sunt copleșite. Cele care pot sunt fericite să-l vândă în China chiar cu reducere. Europenii preferă lemnul impecabil, deja din ce în ce mai scump și mai greu de găsit oriunde în lume.

„Cred că numai marii jucători pot trăi de pe urma pădurilor lor. Pădurea noastră este un bun de familie. Desigur, suntem atașați de ea, dar trebuie și să investim în ea. Trebuie să poți să vinzi suficient lemn pentru a continua să replantezi copaci. Ar fi viabil din punct de vedere economic, dacă nu ar fi schimbările climatice”, spune Etienne Snyers, proprietar de pădure.

În acest sens, expertul în silvicultură a recomandat familiei Snyers să planteze zadă și brazi Douglas – care sunt feriți de gândaci. Sunt și mai robuști decât molizii. Deși doar timpul le va arăta cum vor rezista și ei schimbărilor climatice. Plantarea de noi copaci este un experiment costisitor, care ar putea duce la faliment.

Europa va fi nevoită să importe cherestea

În prezent, mulți oameni cred că pădurile sunt un bun comun și că ar trebui protejate. Ei critică industria lemnului și spun că acest lucru ar garanta biodiversitatea. Dar Europa are nevoie de proprietari de păduri care să aibă grijă de ele și să le întrețină.

„Producția de cherestea este foarte importantă. Există deja un deficit. În curând, va trebui să importăm și mai mult lemn, inclusiv din regiuni în care nu este tratat în mod sustenabil”, atrage atenția Hubert Rotheudt, expert silvicultor.

Familia Snyers, de exemplu, ia în serios sustenabilitatea – plantează diferite tipuri de copaci, taie selectiv și plantează puieți când este necesar. La urma urmei, familia vrea să lase pădurea generațiilor viitoare.

Sursa: Digi24.ro
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata