Cel mai mare proiect de regenerare urbană la Călăraşi

4 min citire
În cadrul unui mare proiect de regenerare urbană din Călăraşi va fi finalizat la sfârşitul anului 2023. Autorităţile locale au semnat în această săptămână ordinul de începe a lucrărilor privind reabilitarea centrului vechi, o investiţie de 37,5 milioane de lei.

Astfel, centrul vechi al oraşului Călăraşi, o zonă gri, neatractivă, cu spaţii publice degradate şi neamenajate corespunzător, a fost inclusă într-un proiect de modernizare cu finanţare europeană în valoare de peste 36 de milioane de lei.   Proiectul de regenerare urbană care urmăreşte reducerea emisiilor de carbon prin creearea unui spaţiu urban multifuncţional în zona centrală a oraşului este finanţat din fonduri europene prin Program Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Concret,  autorităţile vor demola amenajările existente şi vor introduce fântâni arteziene, mobilier urban, pergole, rampe şi vor extinde spaţiie verzi prin amenajare peisagistică.

În viziunea sa,   „Am semnat procesul verbal de predare a amplasamentului, respectiv Ordinul de începere a lucrărilor în cadrul proiectului ”Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călăraşi prin crearea unui spaţiu urban pietonal multifuncţional în zona centrală a municipiului” sau „Pietonalul”, după cum îl cunoaştem cu toţii. Este un proiect pe care-l gândim de multă vreme. Termenul de execuţie a lucrărilor este de 17 luni. Aşa cum am mai spus, până la sfârşitul anului 2023 trebuie să finalizăm şi acest proiect, finanţat prin fonduri europene”, a anunţat Marius Dulce, primarul Călăraşiului.

Încurajarea mersului pe bicicletă

Proiectul îşi propune reducerea emisiilor de CO2 provenite din transportul rutier şi schimbarea opţiunii utilizării autoturismelor faţă de utilizarea modurilor nemotorizate de transport şi a transportului public, realizându-se astfel schimbarea accentului de la o mobilitate bazată în principal pe utilizarea autoturismelor, la o mobilitate bazată pe mersul pe jos, utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare principal, ceea ce va conduce la reducerea emisiilor de echivalent CO2 si a altor gaze cu efect de seră (GES) provenite din transportul rutier motorizat de la nivelul municipiului Călăraşi.

  Ce artere îşi schimbă complet înfăţişarea

Amplasamentul vizat de proiect este format din zona pietonală care se desfăşoară între strada Sloboziei şi strada Dobrogei, precum şi aleile de legătură ale acestei zone cu Parcul Central, segmentul din strada Sloboziei cuprins între intersecţia cu strada Bucureşti şi cea cu strada 1 Decembrie 1918 şi segmentul străzii Traian între strada 1 Decembrie 1918 şi Bulevardul 1 Mai.
Proiectul propune ca segmentul străzii Sloboziei, de la intersecţia cu strada Bucureşti până la intersecţia cu strada 1 Decembrie 1918, să devină un spaţiu de tip share-space, concept de mobilitate în care pietonul are prioritate iar strada 1 Decembrie 1918 va deveni un spaţiu dedicat în exclusivitate pietonilor şi bicicliştilor.
  Valoarea totală a proiectului este de 37.588.477,85 lei, din care 36.346.757,34 lei, fonduri nerambursabile. Execuţia lucrărilor cuprinde realizarea unei zone pietonale de 20.194.8 mp, o suprafaţă zonă carosabilă de  785 mp, spaţii verzi de 7.255.9 mp, dar şi o staţie autonomă de tip bike-sharing cu 30 de biciclete( terminal de închiriere biciclete).