Consiliul Concurenţei a sancţionat compania GlaxoSmithKline cu 11,9 milioane de lei

44

În cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă, Consiliul Concurentei a sancţionat compania GlaxoSmithKline SRL (GSK) cu 11,9 milioane de lei pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care şi le-a asumat, potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, remis, marţi, AGERPRES.

În anul 2017, Consiliul Concurenţei a încheiat, o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al GSK, după ce compania şi-a asumat o serie de angajamente referitoare la medicamentele Avodart şi Seretide, pentru a elimina îngrijorările de natură concurenţială.

În acest fel, GSK era obligată sa furnizeze cele două medicamente pe piaţa din România timp de doi ani, în cantităţi care să acopere cererea pacienţilor, determinată pe baza datelor furnizate de surse independente.

În urma monitorizării implementării angajamentelor, Consiliul Concurentei a constatat nerespectarea parţială a acestora, prin încetarea comercializării a trei forme ale produsului Seretide înainte de termenul prevăzut, de doi ani. Practic, prin acţiunile sale, GSK a determinat scoaterea acestor produse din lista de medicamente compensate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Angajamentele asumate de GSK asigurau implementarea efectivă a reglementărilor în domeniu, care prevăd că un producător trebuie să aprovizioneze, cu precădere, piaţa naţională, constituind o garanţie suplimentară a faptului că pacienţii români au acces la medicamentele relevante. Formularea de angajamente este o iniţiativă a companiilor implicate într-o investigaţie şi orice modificare ulterioară a acestora sau a modului de implementare se face doar în urma unei decizii a autorităţii de concurenţă. Astfel, încălcarea obligaţiilor asumate reprezintă o faptă gravă, fiind pus sub semnul întrebării obiectivul urmărit, respectiv restabilirea mediului concurenţial”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat în comunicat.

Medical, Seretide este un medicament utilizat în tratamentul astmului bronşic şi al bolii pulmonare obstructive cronice.

Decizia autorităţii de concurenţă, care va fi publicată în formă neconfidenţială pe pagina web a instituţiei şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata