Consumul gospodăriilor din UE a înregistrat cel mai sever declin din ultimii 20 de ani

24

Dacă în prima jumătate din 2020, când statele membre UE au continuat să implementeze măsuri de izolare pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, consumul real pe cap de locuitor al gospodăriilor din UE a scăzut cu 12,3%, urmat de un declin de 3,2% în precedentele trei luni, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Din anul 1999 de când Eurostat a început publicarea datelor, acesta este cel mai sever recul în UE şi în lume.

Pentru zona euro, consumul real per capita al gospodăriilor a scăzut cu 10,7% în trimestrul doi din 2020, după un declin de 3,3% în precedentele trei luni, fiind cel mai sever recul şi la acest capitol.

La capitolul venitul real al gospodăriilor per capita, din UE, a scăzut cu 4,8% în perioada aprilie-iunie 2020, după un avans de 0,5% în primul trimestru din 2020.

Astfel, venitul real al gospodăriilor per capita în zona euro a scăzut în trimestrul doi din 2020 cu 3,2%, după o creştere de 0,5% în precedentele trei luni.

În scădere a fost şi venitul brut disponibil al gospodăriilor, în trimestrul al treilea, cu 3,3% în zona euro şi cu 5,6% în UE. În ambele cazuri, principalul motiv a fost scăderea semnificativă a salariilor.

Pe de altă parte, rata de economisire în perioada aprilie-iunie 2020 a crescut cu opt puncte procentuale (pp) în zona euro şi cu 8,3 puncte procentuale în UE, faţă de primul trimestru din 2020, în urma scăderii semnificative a cheltuielilor aferente consumului individual.

În înteriorul UE, rata de economisire a crescut în perioada aprilie-iunie 2020 în toate statele membre pentru care sunt disponibile datele, cu excepţia Suediei (minus 3,2 pp). Cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Irlanda (18,1 pp), Spania (12,3 pp), Portugalia (9,6 pp), iar cel mai redus în Italia (3,7 pp) şi Cehia (5,3 pp).

În aceeaşi perioadă, rata de investiţii a gospodăriilor a scăzut cu 0,9 puncte procentuale în zona euro şi cu 0,7 puncte procentuale în UE. Opt state membre au înregistrat o scădere a ratei de investiţii, cel mai semnificativ declin fiind în Irlanda (minus 3,1 pp), Franţa (minus 1,3 pp) şi Italia (minus 1,1 pp). În schimb, rata de investiţii a crescut în Finlanda, Suedia şi Portugalia, şi a rămas stabilă în Danemarca.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata