Cum să reglezi sau, la nevoie, cum să repari aparatul de aer condiţionat?

5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Costurile unei reparații, la aerul condiţionat, sunt destul de mari. Cu toate acestea, dacă vă pricepeți să lucrați cu energia electrică și doriți să cheltuiți mai puțin pe piese, s-ar putea să reparați singur problema aparatului de aer condiționat, în aproximativ două ore.

Astfel, în contextul sfaturilor experților, acestea vă pot ajuta să remediați cele mai comune probleme ale aparatului de aer condiționat: „răcire scăzută” sau „ aparatul nu răcește”.

În acest sens, veți avea nevoie de câteva instrumente de bază: multimetru, detector de tensiune, set de șurubelnițe izolate și un set de prize.

 

De ce aparatul de aer condiționat nu răcește?

Setați termostatul în modul AC și reduceți setarea temperaturii. Dacă ventilatorul pornește, problema nu este aici. Dacă ventilatorul nu funcționează, încercați să resetați întrerupătorul aparatului.

Dacă ventilatorul tot nu pornește, apelați la un profesionist – remediile expuse aici nu vor funcționa.

Apoi, verificați unitatea de condensare exterioară. Compresorul și ventilatorul ar trebui să funcționeze. În caz contrar, urmați procedurile de depanare și reparare.

Opriți alimentarea

Opriți aparatul de aer condiționat și întrerupătoarele din panoul electric principal înainte de a trage deconectarea exterioară sau de a scoate panoul de acces al unității de condensare.

Apoi utilizați un aparat de tensiune pe firele care intră în aparat pentru a vă asigura că alimentarea este cu adevărat oprită.

Aparatul nu funcționează? Cumpărați piese

Contactorul AC (releul) și condensatorul (condensatorii) de pornire/funcționare se defectează cel mai des și sunt ieftine.

Prin urmare, puteți să cumpărați și să instalați imediat piesele respective, mai ales dacă unitatea este mai veche de cinci ani. Motorul ventilatorului condensatorului se poate defecta, dar, dacă îl înlocuiți, nu costă mai mult de 150 de dolari. Nu-l cumpărați dacă nu sunteți sigur că acesta este cauza.

Însă, pentru a cumpăra piese de schimb, găsiți plăcuța de pe unitatea de condensare. Notați marca, modelul și numărul de serie (sau faceți o fotografie). Achiziționați piesele de la un magazin de electrocasnice.

Curățați serpentinele condensatorului

Este foarte simplu să curățați un condensator pentru aer condiționat. De fapt, este una dintre sarcinile obișnuite de întreținere, care va prelungi durata de viață a aparatului.

Îndreptați duza în sus, spre partea superioară a serpentinei condensatorului pentru a îndepărta depunerile de resturi de sub capac. Lucrați în jurul bobinei. Apoi îndreptați duza în jos și spălați resturile de pe aripioarele bobinei.

Reglați duza la un jet mai blând și aruncați apă direct în serpentine pentru a îndepărta resturile rămase.

Testați siguranțele

Multe blocuri de deconectare conțin două siguranțe de tip cartuș. Verificați-le înainte de a continua cu reparațiile.

O siguranță arsă este un semn al unei piese defecte în interiorul unității de condensare. Nu o înlocuiți, crezând că ați rezolvat problema. Înlocuiți piesele, instalați siguranțe noi și porniți unitatea. Dacă nu funcționează, apelați la un profesionist!

Cum să verificați siguranțele din blocul de deconectare

Setați multimetrul la cea mai mică scară de ohmi și atingeți cablurile roșii și negre la capetele opuse ale fiecărei siguranțe.

Dacă obțineți o citire numerică, siguranța este bună.

Un simbol zero, minus sau infinit (∞) indică o siguranță arsă.

aer conditionat

Inspectați interiorul panoului de acces

Urmați conducta electrică din casă – acolo veți găsi panoul de acces. Cu alimentarea oprită, scoateți și depozitați șuruburile de fixare a panoului de acces și scoateți panoul.

Înainte de a înlocui o piesă, verificați dacă există cuiburi de rozătoare sau dovezi de mestecare a firelor.

Dacă găsiți fire rupte sau izolație mestecată și puteți face față în siguranță unei reparații electrice, descărcați mai întâi condensatorul. Apoi reparați firele și curățați cuibul. În caz contrar, sunați la un profesionist.

Sursa – www.capital.ro