Cum să scapi de mucegai cu ajutorul plantelor?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 97 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Există plante care previn mucegaiul. Se ştie că nivelul crescut de umiditate din locuință poate afecta negativ sănătatea, contribuind la declanșarea alergiilor și a problemelor respiratorii, precum astmul.

Astfel, unele plante de interior pot intensifica nivelul umidității într-o locuință, dar există anumite specii care pot absorbi excesul de umiditate din aer. Ele reprezintă o soluție naturală pentru combaterea problemelor ca mucegaiul sau igrasia.

Plante ca Limba soacrei, crinul păcii, iedera și palmierii sunt plante de interior recunoscute pentru abilitatea lor de a absorbi umiditatea din aer, reducând astfel considerabil riscul de formare a mucegaiului.

În recomandarea lor, „Folosirea plantelor pentru a preveni apariția mucegaiului este o metodă practică și naturală de a reduce umiditatea din casă”, spun experții.

Iedera

Iedera este o alegere excelentă pentru combaterea mucegaiului în încăperi cu umiditate crescută. Ea se adaptează bine la spațiile mici și poate supraviețui în camere mai întunecate, unde lumina naturală este limitată.

Iedera necesită udare regulată, cu cantități generoase de apă. Următoarea udare trebuie efectuată atunci când solul din ghiveci s-a uscat complet. Datorită naturii sale agățătoare, poate fi amplasată în coșuri suspendate sau în ghivece speciale.

Această opțiune este perfectă în cazul în care ai copii mici sau animale de companie, deoarece frunzele iedera sunt considerate toxice.

Crinul păcii

Crinul păcii, una dintre cele mai populare plante de interior, este o alegere excelentă pentru a reduce umiditatea în camerele cu niveluri ridicate de umezeală.

Nu necesită expunere directă la soare pentru a prospera și poate să se dezvolte satisfăcător chiar și în condiții de iluminare artificială.

Menținerea plantelor sănătoase și promovarea înfloririi se realizează prin îndepărtarea prafului de pe frunze și prin tăierea florilor uscate.

Crinul păcii va genera o mulțime de frunze într-o încăpere cu iluminare redusă, iar dacă este expus la mai multă lumină, va înflori mai frecvent.

Crinul păcii (Spathiphyllum)

Limba soacrei

Popular cunoscută sub numele de limba soacrei, această plantă este una dintre cele mai rezistente și adaptabile specii de plante de interior. Este o opțiune ideală pentru cei fără experiență în îngrijirea plantelor de apartament.

Această plantă preferă un mediu însorit și mai călduros pentru a prospera în cea mai bună formă posibilă.

Studiile efectuate de NASA au demonstrat că această plantă nu numai că poate absorbi excesul de umiditate și poate preveni formarea mucegaiului, dar are și abilitatea de a filtra toxinele din aerul din locuință, contribuind astfel la menținerea unui mediu mai curat și mai sănătos.

limba_soacrei

Palmieri

Palmierii absorb, de asemenea, umiditatea din aer prin frunzele lor abundente. Datorită numărului mare de frunze, aceștia pot reduce rapid nivelul de umiditate din interiorul casei.

Există o varietate vastă de palmieri care se potrivește oricărui spațiu, inclusiv:

palmierul pitic (Chamaedorea elegans)
curmalul pitic (Phoenix roebelinii)
palmierul areca (Dypsis lutescens)
palmierul bambus (Chamaedorea seifrizii)
palmierul doamnei (Rhapis excelsa)
și multe altele

Palmier Areca

Sursa – www.capital.ro

TAGGED: ,