Cum se depozitează corect ceapa?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 168 citiri
5 min citire
 

Fiecare gospodină folosește cel puțin odată ceapa în preparatele sale culinare. Dar, pentru a avea o ceapă proaspătă, este important de știut cum se depozitează corect ceapa. Dacă vei ține cont de recomandările care urmează, așa vei menține legumele proaspete pentru mai mult timp.

Ceapa, una din cele mai rezistente legume, sau nu?

Este întotdeauna bine să ai la îndemână câteva cepe. Sunt unul dintre cei mai utili tovarăși culinari, indiferent de sezon. De aceea, le cumpărăm în vrac de la supermarket, aprovizionându-ne cu acele pungi mari de plasă care umflă cu ceapă de toate felurile. Dar pentru că semnele lor de stricare nu sunt la fel de evidente ca în cazul altor legume, s-ar putea să vă păstrați ceapa mult după ce a trecut de prima tinerețe fără să vă dați seama.

Ceapa poate rezista trei luni în frigider, dacă este păstrată corespunzător. Și, deși este tentant să le arunci pur și simplu într-o pungă de plastic sau într-o cutie, există un obiect de uz casnic neașteptat, dar comun, care este ideal pentru a vă păstra legumele în condiții optime.

În mod ideal, ceapa ar trebui depozitată într-un loc răcoros și întunecat, la o temperatură cuprinsă între 7 și 12 grade. Ceapa întreagă, crudă, va rezista între două și trei luni dacă este depozitată într-un loc răcoros și uscat. Locurile care oferă aceste condiții pot include pivnița, cămara, subsolul neîncălzit sau garajul.

 

Va rezista între două și patru săptămâni la temperatura camerei

Pentru mulți dintre noi, este o provocare să găsim un astfel de loc răcoros în casele noastre. Dacă acesta este cazul tău, ar fi mai bine să depozitezi ceapa în frigider pentru o durată maximă de păstrare. Acestea vor rezista cel puțin două-trei luni și în frigider, doar fii atent la faptul că textura lor poate deveni oarecum moale în frigider, deoarece ceapa absoarbe foarte ușor umiditatea.

 

Acestea fiind spuse, dacă îți lipsește spațiul din frigider și depozitarea cepei la temperatura camerei este singura opțiune, ceapa întreagă, crudă, va rezista între două și patru săptămâni la temperatura camerei. Dar, iată că gospdinele cu multă experiență vin cu noi idei și sfaturi, chiar și în cazul acestei banale legume, și spun cum se depozitează corect ceapa.

Trucul care te învață cum se depozitează corect ceapa

Se pare că ciorapii de damă nu sunt buni doar pentru a ține doamnelor și domnișoarelor picioarele acoperite, sunt, de asemenea, niște ambalaje excelente pentru ceapă. Și există și o explicație pentru acest truc inedit care te învață cum se depozitează corect ceapa.

Ceapa trebuie să respire pentru a rezista mult timp. Absorb umezeala mai ușor decât alte produse, așa că, dacă le păstrezi într-un recipient sau într-o pungă de plastic cu fermoar, pot începe să se strice mai repede. De fapt, gospodinele cu experiență recomandă să nu împachetăm ceapa în pungi, deoarece circulația redusă a aerului va începe să o facă să se strice.

Ciorapii, cu găurile lor mici, lasă suficient spațiu pentru ca aerul să treacă și să păstreze legumele frumoase și uscate. În plus, dacă îți stivuiești ceapa într-un ciorap, o poți agăța cu ușurință și o poți ține departe din calea ta. Dacă ai de gând să stivuiești ceapa într-un ciorap, trebuie să te asiguri mai întâi că este complet uscată, pentru ca umezeala să nu se intercaleze între ele.

 

Dacă depozitezi doar o ceapă, poți face acest lucru rapid, plasând-o până la capăt în partea de jos a unui ciorap și făcând un nod deasupra acestuia. Dacă dorești să depozitezi mai multe, însă, repetă procesul de glisare a unei legume în picior și de legare a unui nod deasupra ei. Și nu uita să încerci să lași puțin spațiu deasupra fiecărei cepe înainte de a face nodul, pentru ca acestea să nu se atingă între ele, și, din nou, pentru ca acestea să aibă mai mult spațiu de respirație.

Sursa – playtech.ro