Cum se face focul în șemineu: 5 reguli de avut în vedere

Șemineul reprezintă o sursă de căldură potrivită pentru casele de la țară sau cele de vacanță, iar pe lângă funcția practică, acesta îți oferă o senzație sporită de confort. Aprinderea focului în șemineu poate părea o sarcină simplă și clară, dar trebuie să ții cont de câteva aspecte importante, pentru a te bucura de un foc rezistent, care durează. Iată câteva dintre acestea:

   1. Alege lemnul potrivit

Aprinderea oricărui tip de foc depinde de alegerea lemnului potrivit. Pentru șemineu sau sobe, lemnul trebuie să fie foarte uscat, pentru a se aprinde ușor. Este recomandat ca lemnele pentru șemineu să fie depozitate într-un loc ferit de umezeală timp șase luni înainte de folosire. Deoarece acest lucru este mai rar posibil, poți opta pentru brichetele de rumeguș, care prezintă o serie de avantaje precum:

  • Putere calorică ridicată;
  • Sunt produse ecologice;
  • Ard pe o perioadă îndelungată;
  • Nu creează mirosuri neplăcute.

Este important să îți echipezi locuința cu resurse potrivite pentru șemineu, iar brichetele sunt soluții pentru casele moderne și pentru cei care își doresc să încurajeze un stil de viață sustenabil.

   2. Folosește hârtie potrivită pentru aprindere

O modalitate clasică și eficientă pentru a porni focul în șemineu o reprezintă folosirea cocoloașelor de hârtie. Atenție însă ce tip de hârtie folosești. De exemplu, trebuie să eviți cataloagele groase și revistele, deoarece foile și coperta sunt prea tari pentru a porni focul.

 

În schimb, alege paginile unor ziare, deoarece acestea sunt suficient de subțiri și uscate pentru a aprinde focul care urmează a fi transmis la lemne. Este recomandat ca forma paginilor să fie una asemănătoare cu mingile de tenis și să fie amplasate sub lemnele folosite pentru foc.

   3. Asigură-te că șemineul este curățat

Pentru a aprinde cât mai ușor focul este necesar să verifici la timp starea șemineului. Un șemineu curat te va ajuta să te bucuri de focuri puternice și rezistente. Funinginea de pe conductă și din șemineu trebuie curățată cel puțin o dată pe an.

 

Trebuie să ții cont de resursele pe care le folosești pentru a aprinde focul în șemineu, deoarece unele dintre acestea creează mai multă funingine, care va trebui curățată mai des.

   4. Aranjează lemnele strategic

Felul în care poziționezi lemnele în șemineu influențează forța cu care se va aprinde focul și cât de repede se va forma. Poți opta pentru metoda bine cunoscută de a aranja lemnele în triunghi, cu ziare în partea de sub.

 

O altă metodă eficientă este așezarea a două lemne, unul în stânga și unul în dreapta, iar apoi alte două lemne perpendicular deasupra acestora. La fel, în partea de sub se vor așeza ziarele sau hârtiile pe care le folosești pentru a aprinde focul.

   5. Pune mai multe lemne pe foc

Pentru a aprinde cu succes focul trebuie să pui mai mult de un lemn pe foc, încă de la început. Pune 2-3 lemne și suplimentează odată ce acestea încep să ardă, ținând cont și de dimensiunile șemineului.

 

Nu uita că în cazul brichetelor de rumeguș, acestea își măresc volumul în timp ce ard. Așază 2-3 brichete pentru început, iar apoi urmărește cum progresează focul. Este important să fii atent la șemineu și să nu-l lași nesupravegheat. Pentru mai multă siguranță, poți instala o ușă sau o portiță specială.

 

Aprinderea focului în șemineu implică răbdare și pricepere, dar nu este un proces complicat. Alege materiale potrivite, care încurajează o ardere ideală, dar nu uita să te ocupi de lucrările de întreținere necesare regulat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata