De unde provine uleiul de palmier, de fapt

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 116 citiri
4 min citire
 

Uleiul de palmier este peste tot, în special în multe dintre alimentele procesate pe care le consumăm, de la ciocolată la supă la plic. Poate să nu fie ușor de distins ca ingredient, dar este un ulei excelent care se amestecă bine cu alte ingrediente și poate fi folosit în multe feluri. Însă, de unde provine uleiul de palmier, de fapt?

Ce este uleiul de palmier?

Unii bucătari consideră uleiul de palmier excelent pentru prăjit, alții îl folosesc în loc de ulei de rapiță sau alte uleiuri vegetale în coacere.

 

Dar există unele confuzii despre utilizările și nutriția acestui ingredient, parțial pentru că a fost folosit în atâtea scopuri diferite, dar și parțial din cauza sursei sale.

Nuanța roșiatică strălucitoare a uleiului de palmier este apreciată pentru nutriție, dar uleiul rafinat din sâmburi este cel găsit în multe alimente procesate și stocate pe rafturi.

Provenind de la arborele de palmier, numit științific Elaeis guineensis, uleiul de palmier este lichidul extras din fructul roșu și cărnos sau din semințele din interior.

Există două tipuri de ulei care provin de la această plantă: ulei de palmier crud și ulei de sâmburi de palmier.

Primul provine din fruct și al doilea este presat din sămânță sau sâmbure. Ambele sunt folosite pentru gătit și în alimente, deși stilul crud este mai răspândit în bucătărie și are o culoare portocalie-roșie, rezultat direct al conținutului ridicat de beta-caroten din fruct.

Uleiul de sâmburi de palmier tinde să fie presat și rafinat într-o formă mai solidă, care este folosită pentru conservarea alimentelor ambalate.

De unde provine uleiul de palmier?

Uleiul de palmier a fost folosit de mii de ani și urme ale acestui ingredient au fost găsite într-un mormânt din Egipt datând de aproximativ 3000 î.Hr.

Dar uleiul de palmier nu este folosit doar în alimente. În timpul Revoluției Industriale Britanice a fost, de asemenea, un lubrifiant popular pentru mașini. Multe săpunuri conțin, de asemenea, ulei de palmier; cel mai cunoscut, Palmolive, un brand american de săpun lichid de spălat vase.

Există două specii de palmieri care produc ulei de palmier, palmierul african (din Africa de Vest) și palmierul american nativ din America Latină.

 

Dar datorită unei popularități în creștere care a avut loc în ultimii 50 de ani, acum copacul este cultivat și recoltat în mai multe zone, inclusiv în Asia și India.

Cum se folosește?

Marea parte din uleiul de palmier găsit în magazine va fi o versiune mai naturală, nerafinată, care poate fi folosită în multe feluri și adesea înlocuiește uleiul de măsline și alte uleiuri vegetale în rețete.

Se poate folosi la humus pentru a adăuga aromă, amestecat cu legumele tăiate și cartofii, sare și piper.

 

În plus,  se alege uleiul de palmier atunci când sunt prăjite semințe și condimente pentru o tocăniță, curry sau stir fry.

Pentru o salată, folosește ulei de palmier în dressing, va adăuga o notă unică preparatului și va adăuga în același o sursă de grăsime sănătoasă.

Sursa – playtech.ro