Diabetul este o boală complexă care atacă mai multe organe.

Diabetul este o boală complexă care afectează mai multe organe. Pe primul loc stau rinichii și ochii. La „Doctor de bine” aflați care sunt analizele recomandate.

Prea mult zahăr în sânge. De ce atacă rinichii?

Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, doctor al Spitalului de Nefrologie „Doctor Carol Davila”, a declarat: Sângele ăsta plin de glucoză se duce în toate țesuturile și acolo produce reacții chimice, care dau naștere unor substanțe daunătoare pentru țesuturi. Sunt denumite radicali liberi de oxigen care au efecte chiar până la distrugerea celulelor. Acesta este un mecanism suplimentar prin care diabetul necontolat poate să strice rinichiul. Afectarea rinichiului în diabet, în principal, nu e de tip vascular”.

În plus, orice pacient cu diabet are nevoie anual de un examen de urină, de rutină.

Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, doctor al Spitalului de Nefrologie „Doctor Carol Davila” a spus: „Cea mai importantă analiză ca să vezi cum funcționează rinichii este să le analizezi produsul rinichiului, adică examenul de urină. Înainte de examenul de sânge, înainte de orice, creștera creatininei în sânge este semnul că rinichiul e bolnav, dar e semnul când a pierdut 40-50% din capacitea lui funcțională. Până la acel moment, creatinina din sânge este menținută în limite normale de mecanisme, care compensează lipsa de funcționare. Rinichiul funcționează pe această funcție de eliminare ca un filtru sau, dacă vreți, ca o sită. Prima stricăciune a rinichiului se produce la nivelul sitei, ochiurile se rup și devin mai mari, trec anumite substanțe care n-ar trebui să treacă, proteine, se vede în urină. În mod normal, proteinele în urină nu trebuie să existe

Cel de-al doilea organ țintă în cazul diabetului este retina. Cu această structură percepem senzația luminoasă.

Afectarea se referă la pereții vaselor de sânge din retină. În mod normal, pereții sunt impermeabili. Diabetul îi face permeabili. Apar în acest fel hemoragii în retină care determină scăderea acuității vizuale. În același timp, vasele afectate de diabet furnizează cantități mici de oxigen, adică apare hipoxia.

Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog, a precizat: „Această hipoxie dă naștere pentru că aportul de oxigen e mic la substanțe care fac să crească vasele noi, ca să suplimenteze aportul. Se numește neo-vacularizație”.

Apariția vaselor noi nu e benefică pentru că acestea determină o formă de glaucom imposibil de tratat. De aceea, în fiecare an, aveți nevoie de consultație la oftalmolog și de examenul numit fund de ochi.

Sursa: stirileprotv.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata