După trecerea ciclonului mortal Yasa, autorităţile din Fiji se tem de creşterea riscului de îmbolnăvire

45

În Fiji, bolile ameninţă să înrăutăţească situaţia deja gravă, ţară devastată de trecerea ciclonului mortal Yasa, au avertizat duminică autorităţile citate de AFP.

Astfel, alimente şi apă au fost trimise de urgenţă în zonele cele mai afectate de furtuna care a măturat în noaptea de joi spre vineri insulele situate în nordul arhipelagului din Pacificul de Sud, determinând evacuarea a peste 23.000 de locuitori.

Patru oameni au murit, sate întregi au fost devastate, recoltele au fost distruse şi numeroase animale au fost răpuse de intemperii.

„Lucrătorii din sectorul agricol au fost trimişi în zonele cel mai grav afectate pentru a ajuta păstorii să elimine carcasele de animale în vederea limitării riscurilor de îmbolnăvire”, a declarat directoarea Biroului Naţional pentru Gestionarea Dezastrelor, Vasiti Soko.

În ultima perioadă, Fiji este o ţară afectată în mod regulat de furtuni violente. În 2016, ciclonul Winston a provocat moartea a 44 de persoane.

„Vom avea mult de lucru pentru a oferi adăposturi şi pentru a furniza apă potabilă, deoarece cunoaştem faptul că bolile apar după cicloane – diaree, dengue – şi mai ales dacă accesul la spitale este limitat”, a declarat pentru AFP Ilisapeci Rokotunidau, care ocupă funcţia de director general al Societăţii de Cruce Roşie din Fiji.

„Din experienţa noastră după Winston, la trei luni după trecerea acestuia, unul dintre cele mai importante aspecte a fost malnutriţia”, a adăugat ea.

Din punct de vedere financiar, autorităţile au evaluat, sâmbătă daunele la sute de milioane de dolari.

Shairana Ali, directoarea generală a organizaţiei Save the Children din Fiji, a comparat regiunile devastate cu „o zonă de război”.

Crucea Roşie încearcă în prezent, să vină cu prioritate în ajutorul populaţiei din regiunea Bua, pe a doua cea mai mare insulă a arhipelagului, Vanua Levu, precum şi în nordul Fiji, regiuni puternic afectate.

Un rezident care s-a întors la Bua pentru a-şi reface viaţa după şi-a pierdut locul de muncă din Nadi, cel mai mare oraş din Vanua Levu, din cauza pandemiei coronavirusului, a pierdut tot ce avea în timpul ciclonului devastator, a declarat Rokotunidau. „Totul a dispărut, iar el spune că nu mai are rost să trăiască”, a precizat directoarea Crucii Roşii, care se teme că astfel de cazuri se vor înmulţi. „Ceea ce este trist pentru mulţi este că acest lucru se întâmplă acum. Crăciunul ar trebui să fie un moment fericit al anului, însă va fi o perioadă foarte sumbră”, a adăugat ea.

În acest sens, mai multe echipe de salvare au fost mobilizate sâmbătă, pentru a veni în ajutorul locuitorilor arhipelagului Fiji, devastat de ciclonul Yasa.

În contextul politic, s-a declaret starea de dezastru natural, timp de 30 de zile. Serviciile de urgenţă încearcă în continuare să transporte alimente şi îmbrăcăminte în zonele cele mai afectate.

Ciclonul Yasa a fost una dintre cele mai puternice furtuni care s-a abătut vreodată asupra Fiji, provocând rafale de până la 345 de kilometri pe oră şi inundaţii în multe regiuni de pe insulele arhipelagului.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata