Fiat Chrysler plăteşte în SUA 9,5 milioane de dolari pentru soluţionarea litigiilor

Foto: english.newstracklive.com
0

Compania Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a anunţat marţi că a ajuns la un acord în SUA, în valoare de 9,5 milioane de dolari, pentru a soluţiona investigaţiile autorităţilor de reglementare în cazul vehiculelor echipate cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, transmit DPA şi Reuters.

Autoritatea de Supraveghere a Pieţelor Financiare din SUA (SEC) a anchetat compania     auto italo-american pentru că i-a dezinformat pe investitori deoarece nu le-a spus că a efectuat în 2016 doar o revizuire internă limitată a modului în care sunt respectate reglementările privind emisiile.

Pentru acest lucru reprezentanţii Fiat Chrysler nu au comentat decizia SEC.

În februarie 2016, Fiat Chrysler a realizat un audit intern care a confirmat că vehiculele sale îndeplinesc reglementările privind emisiile dar nu i-a informat pe investitori de nivelul limitat al acestui audit intern, precizează Autoritatea de Supraveghere a Pieţelor Financiare din SUA. La acel moment, inginerii de la Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (EPA) şi de la Agenţia de protecţie a aerului din California (CARB) şi-au exprimat temerile în legătură cu sistemele de emisii ale unor vehicule diesel Fiat Chrysler.

În anul 2019, autorităţile de reglementare au stabilit că Fiat Chrysler a utilizat “dispozitive ilegale” pentru falsificarea rezultatelor testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Nu numai Fiat Chrysler dar şi Daimler AG a anunţat luna trecută că a ajuns la un acord în SUA, în valoare de aproape trei miliarde de dolari, pentru a soluţiona investigaţiile autorităţilor de reglementare şi procesele intentate de proprietarii vehicule echipate cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Astfel, sunt vizate 250.000 de camionete şi autovehicule de pasageri înmatriculate în SUA iar plângerile au fost formulate de Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (EPA), Departamentul Justiţiei, Agenţia de protecţie a aerului din California (CARB) şi Parchetul general din California.

În aceste condiţii, vehiculele diesel au început să fie verificate în SUA după ce în 2015 Volkswagen AG a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Până acum, Volkswagen a plătit peste 30 de miliarde de euro (33,3 de miliarde de dolari) pentru amenzi, penalităţi, costurile răscumpărărilor de vehicule şi alte litigii.

Aşadar, analiştii susţin că la vehiculele incriminate sistemul de filtrare a emisiilor poluante este dezactivat când temperatura exterioară coboară sub un anumit nivel. Conform normelor europene în vigoare, această procedură nu este permisă decât în situaţia în care permite evitarea unui accident sau a pagubelor produse motorului.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata