Finanţare europeană pentru un proiect de colaborare transfrontalieră între jandarmii gălăţeni şi carabinierii moldoveni

Foto: bani.md
0 2

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Galaţi şi Inspectoratul General de Carabinieri al Republicii Moldova vor implementa un proiect finanţat de Uniunea Europeană (UE) ce are ca scop conlucrarea în gestionarea eficientă a situaţiilor în care se tulbură grav ordinea publică în punctele de trecere a frontierei de stat, în contextul mutării ariei de migraţie ilegală către vestul Europei, prin zona de sud-est a României şi UE.

Astfel, proiectul „Increasing the professional capacities of staff involved in crowd and riot control operations in a cross-border context” („Creşterea capacităţilor profesionale ale personalului implicat în operaţiuni de control al mulţimii şi al revoltelor într-un context transfrontalier”) se va derula pe o perioadă de 18 luni, are o valoare de 330.000 euro şi este finanţat de UE prin Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, spune IJJ Galaţi.

„Criza migranţilor din ultimii ani a creat noi preocupări puternice pentru Republica Moldova, România şi Uniunea Europeană. În situaţia de a opri fluxul de migranţi la frontiera externă de sud a UE, Moldova poate deveni o posibilă rută alternativă. Cu toate progresele înregistrate în domeniul securităţii frontierelor, plus monitorizarea constantă a situaţiei, evoluţia conflictelor internaţionale nu exclude fluxul de refugiaţi prin Republica Moldova în România, în special spre judeţul Galaţi. În contextul actual, în care ordinea publică şi securitatea reprezintă un impact deosebit asupra nevoilor de securitate ale cetăţenilor, este necesar ca ambii parteneri să fie bine pregătiţi şi dotaţi pentru a putea gestiona corect crizele din domeniul ordinii publice, la nivel transfrontalier, inclusiv prin dezvoltarea Companiei Cahul a Direcţiei Regionale Sud a Inspectoratului General de Carabinieri”, a declarat comandantul general al Inspectoratului General de Carabinieri din Republica Moldova, colonel Ştefan Pavlov.

În opinia sa, inspectorul şef al Jandarmeriei Galaţi, colonelul Florin Simionel, a evidenţiat necesitatea proiectului.

„Colaborarea dintre instituţiile noastre este necesară, în special pentru a avea personal bine instruit şi dotat care să îşi desfăşoare misiunile la graniţa dintre cele două state, iar procedura dezvoltată ca urmare a proiectului va fi mecanismul pentru punerea în aplicare a tuturor regulilor legate de acţiuni comune în operaţiuni de gestionare a mulţimii, atunci când se tulbură grav ordinea publică la nivel transfrontalier. Proiectul va contribui indirect la Strategia UE pentru regiunea Dunării, întrucât are ca scop consolidarea capacităţilor agenţiilor de aplicare a legii de a lucra împreună pentru a promova securitatea şi a combate criminalitatea organizată”, a spus Simionel.

Scopul principal al proiectului este de a îmbunătăţi nivelul de pregătire şi de intervenţie a personalului implicat în asigurarea şi restabilirea ordinii publice, precum şi în prevenirea şi intervenţia în cadrul acţiunilor antiteroriste.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata