Ford începe astăzi producția primului model electric la uzina din Koln

De Jurnalul Național Actuale Auto Companii 39 citiri
8 min citire

Inrolare trafic.ro
Constructorul auto Ford a anunțat astăzi debutul producției de serie a noului SUV electric Ford Explorer la prima sa fabrică dedicată vehiculelor alimentate cu baterii din Europa.

Iar un al doilea vehicul electric, un crossover sport cu totul nou, va fi dezvăluit în curând, asamblarea acestuia fiind programată pentru sfârșitul acestui an tot la uzina din Koln.

Pentru a transforma radical bătrâna uzină germană care a produs ani de-a rândul modelul Fiesta, compania Ford a investit nu mai puțin de două miliarde de euro.

În afirmaţiile sale, „Să vezi fabrica din Koln fondată de Ford în 1930 transformată într-o unitate de producție de vehicule electrice de ultimă generație este uimitor. Debutul producției în masă a vehiculelor electrice, cu noul Explorer electric, marchează începutul unei noi ere pentru Ford în Europa”, a declarat Kieran Cahill, vicepreședinte Manufacturing, Ford Europa și International Markets Group.

În acest sens, centrul de electrificare din Koln integrează AI (n.n. – inteligența artificială) de ultimă generație și sute de roboți atent coordonați, care vor construi o nouă generație de vehicule electrice pentru clienții Ford din Europa.

Practic, uzina este susținută de mașini și sisteme capabile să auto-învețe și de peste 600 de roboți noi care execută sarcini de sudare, tăiere, șlefuire, vopsire și fuziune.

Un nou centru de control monitorizează întregul proces de asamblare în timp real – până la cantitatea de piese și piulițe de la fiecare stație de lucru. În format digital, fabrica va fi afișată pe un ecran tactil gigant care conține toate stațiile de lucru cu informații despre scule, livrarea materialelor, siguranța muncii și multe altele. La rândul lor, pe ecrane tactile de mici dimensiuni, angajații de pe linie oferă informații suplimentare despre starea locului lor de muncă.

În opinia sa, „Prin monitorizarea și controlul fiecărei etape a procesului de fabricație, Ford va atinge niveluri de calitate fără precedent pentru clienții noștri”, a declarat Rene Wolf, director general, Manufacturing, Ford-Werke GmbH.

Uzina din Germania este una dintre cele mai eficiente fabrici de asamblare a vehiculelor Ford la nivel global, susținută de reduceri semnificative ale emisiilor, consumului de apă și consumului de energie.

Compania lucrează la implementarea soluțiilor pentru a atinge o amprentă neutră de carbon pentru acest centru de electrificare. Cu producția în curs de desfășurare, datele privind emisiile de gaze cu efect de seră (GES) vor fi monitorizate și înregistrate pentru certificare independentă în conformitate cu cele mai recente standarde internaționale.

În plus față de inițiativele care reduc emisiile, consumul de apă și consumul de energie, toată energia electrică și gazele naturale necesare pentru funcționarea uzinei sunt 100% certificate ca energie electrică regenerabilă și biometan.

Ford Explorer este disponibil deja pentru comezi

Deși abia a intrat în producția de serie, Ford Explorer poate fi deja comandat în România, ca și în toate statele europene în care Ford are reprezentanțe.

Gama Explorer este deschisă de un sistem de propulsie cu tracțiune spate, cu un singur motor (RWD) sau cu tracțiune integrală cu două motoare (AWD). Ambele utilizează o baterie litiu-ion aleasă pentru densitatea energetică ridicată, dar și pentru performanțele oferite în climatele tipic europene, din Scandinavia până la Marea Mediterană.

Concret, pentru modelul AWD, cel care va ajunge primul pe piață, încărcarea de la 10% la 80% durează aproximativ 26 de minute dacă este utilizată o stație de încărcare DC de 185 kW. Posesorii Ford Explorer din Europa vor putea, de asemenea, să acceseze și să plătească cu ușurință încărcarea la peste 600.000 de puncte de încărcare din rețeaua BlueOval folosind aplicația FordPass sau tehnologia inovatoare Plug&Charge. Acestea includ stații de încărcare de mare putere de la IONITY, un consorțiu care are printre membri fondatori și Ford.

Cu 340 CP, Ford Explorer poate accelera mai repede decât un Ford Focus ST Performance, ceea ce înseamnă că modelul AWD poate atinge 100 km/h cu start de pe loc în 5,3 secunde. Explorer AWD poate tracta, de asemenea, până la 1.200 de kilograme.

Suplimentar față de cei aproximativ 470 de litri ai spațiilor de stocare, care includ 17 litri oferiți de MegaConsole și My Private Locker (un spațiu securizat din cabină), fiecare Explorer dispune de sistemul multimedia SYNC Move, cu un ecran tactil central de 14,6 inchi, care poate glisa pentru a schimba unghiul de înclinare cu peste 30 de grade.

De asemenea, standard sunt oferite volanul și scaunele față încălzite, masajul scaunului șoferului și încărcarea wireless a telefonului. Designul interior include scaune sport cu tetiere integrate și un Soundbar care poate fi conectat wireless la alte dispozitive prin Android Auto și Apple CarPlay.

În plus, versiunea Explorer Premium adaugă un sistem audio B&O cu 10 difuzoare și iluminare ambientală interioară, jante de 20 de inchi, tapițerie integrală Sensico, precum și trecerea de la farurile cu LED la cele Dynamic Matrix LED.

Pentru a face procesul de achiziție cât mai ușor posibil, echipamentele opționale au fost limitate la un acoperiș panoramic cu o suprafață vitrată mai mare de 1 mp și un pachet de asistență pentru șofer. Acesta include hayonul cu deschidere electrică fără atingere, pentru accesarea a până la 450 de litri de spațiu pentru bagaje, un afișaj Head-up, camera video de 360 de grade și noua tehnologie Assisted Lane Change.

În România, noul Ford Explorer complet electric – primul vehicul care va fi asamblat la Centrul de Electrificare de la Koln, construit în urma unei investiții de două miliarde de dolari – va avea un preț de pornire de 39.500 euro cu TVA prin programul Rabla Plus pentru versiunea Select RWD Extended Range.

În configuratorul prezent deja pe site-ul Ford prețul complet pentru versiunea „de bază”, Select, este de 47.500 de euro, însă prețul dinalm cu Rabla Plus și un nașa-numit „avantaj client” coboară la 39.500 de euro.

Totodată, pentru versiunea Premium, prețul complet este de 50.000 de euro, iar cel cu toate reducerile incluse coboară la 41.900 de euro.

Specificațiile mașinii arată că pentru varianta cu baterie de 77 kWh și tracțiune spate puterea maximă de încărcare este de 135 kW (DC) sau 11 kW (AC). În această configurație – care poate fi comandată atât în echiparea Select cât și Premium – mașina asigură o autonomie maximă de 602 km, motorul dezvoltă 286 CP, iar accelerația de la 0 la 100 km/h poate fi realizată în 6,4 secunde.

În varianta cu baterie de 79 kWh – și ea disponibilă atât în echiparea Select cât și Premium – puterea maximă de încărcarea este de 185 kW (DC) și 11 kW (AC). Sistemul de propulsie pune la dispoziția șoferului nu mai puțin de 340 CP, astfel încât accelerația 0 – 100 km/h este realizată în 5,3 secunde. În acest caz, autonomia maximă este de 566 km.

Sursa – www.economica.net