Guvernul modifică parțial ordonanța privind măsurile fiscale

Guvernul pregătește noi modificări la ordonanța cu privire la măsurile fiscale, printre care amânarea măsurilor pentru HoReca, de la 1 august la 1 ianuarie, dar și clarificări pentru microîntreprinderile fără angajat și cele care au activități de consultanță, au precizat surse guvernamentale pentru Economedia.

Astfel că, schimbarea impozitării pentru HoReCa, planificată pentru 1 august, va fi amânată pentru data de 1 ianuarie. Companiile din sector nu vor mai avea impozit specific, ci vor putea opta de atunci pentru 1% la sută din cifra de afaceri sau pentru impozit pe profit.

De asemenea, de la data de 1 august anul curent va crește impozitarea pe firme care se ocupă de organizarea jocului de noroc, cu taxe la licențe și cu impozitare dublă.

În plus, la microîntreprinderi, se aduc modificări pentru firmele care nu au angajat. De asemenea, ele vor putea opta să rămână în regim de microîntreprindere și să aibă acest angajat sau pot opta să plătească impozit pe profit și atunci nu vor mai fi obligate să aibă angajat. Inițial se introducea condiția ca microîntreprinderea să aibă cel puțin un salariat. Mai mult decât atât, consultanța și managementul vor fi definite mai clar, în situația în care ordonanța prevede că vor fi limitate la 20% veniturile obținute din aceste activități.

Referitor la impozitul de proprietate, vor rămâne pragurile minimale, de 0,1 la rezidențial și 0,5 la sută la nerezidențial, însă nu mai mici decât pragul actual. Mai mult, primăria, dacă va dori să le crească, poate da hotărâre de consiliu local.

Prima dată, ordonanța a venit cu noi praguri minimale, respectiv la clădiri rezidențiale cotele de 0,1% – 0,2% iar la clădirile nerezidențiale de 1% – 1,3%.

Sursa: economedia.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata