În numeroase localităţi, înainte de începerea anului şcolar, nu există internet

25

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a fost sesizată de deputatul PSD de Arad Florin Tripa, cu privire la faptul că înaintea începerii anului şcolar, în condiţiile în care cursurile s-ar putea desfăşura online, din cauza pandemiei de COVID-19, numeroase localităţi din judeţ nu au internet şi nici măcar semnal de la reţelele de telefonie mobilă.

Deputatul a precizat,  că a sesizat „lipsa infrastructurii terestre de internet şi de telefonie, precum şi a acoperirii şi calităţii semnalului pe linie de servicii date şi telefonie, într-un număr mare de localităţi din mediul rural din judeţul Arad”, într-un comunicat de presă transmis joi.

„În ciuda faptului că ANCOM a dispus controale în teritoriu, ca urmare a sesizării mele din 2018, şi a aplicat amenzi, situaţia nu s-a schimbat în mod radical, iar datele aplicaţiei aisemnal.ro atestă acest fapt, certificat şi de primarii şi cetăţenii satelor şi comunelor în cauză, cu care mă aflu într-un dialog continuu. Astăzi, mai mult ca oricând, când Administraţia Prezidenţială şi Guvernul României vorbesc despre începerea anului şcolar în format online, mi se pare esenţial să reevaluăm tema calităţii serviciilor oferite de operatorii români IT&C în teritoriu. Consecinţele pot fi dintre cele mai dramatice şi mă gândesc, în primul rând, la abandonul şcolar”, a explicat Tripa.

Acesta a adăugat că a cerut ANCOM să verifice din nou „care este realitatea la zi din teritoriu”, iar în cursul zilei de miercuri a primit un răspuns oficial.

„Domnul Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, mi-a trimis un răspuns, pe cale oficială, în care menţionează eforturile instituţiei pe care o conduce de a monitoriza atent calitatea serviciilor oferite de operatori în mediul rural, recunoscând că există încă probleme serioase privind acoperirea în localităţi care ţin de comunele Beliu, Craiva, Hăşmaş, Săvârşin, Şiştarovăţ, Vărădia de Mureş, Archiş, Conop şi Vârfurile. Sper ca monitorizarea să nu se oprească aici, iar ANCOM să fie cât mai imparţială şi exigentă, pentru că cetăţenii plătesc bani grei operatorilor de date şi telefonie pentru servicii de o calitate absolut îndoielnică. Ştim prea bine că există o diferenţă esenţială între teorie şi practică, între datele empirice comunicate de operatori, total fanteziste şi realitatea din teritoriu. De aici până la abuzuri nu e cale lungă, iar consecinţele negative decurg de la sine”, a susţinut deputatul PSD.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner