Inflația se va potoli fără intervenția Băncii Centrale Europene este opinia lui Christine Lagerde

De Jurnalul Național Bănci Companii Economie Investiții 178 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, a spus că inflaţia în zona euro se va calma astfel încât instituția pe care o conduce nu ar trebui să înăsprească politica monetară deoarece astfel ar sugruma revenirea economiei.

Concret, în luna octombrie, rata inflaţiei în zona euro a urcat la 4,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, stimulată de explozia preţurilor la energie iar analiştii se aşteaptă să rămână peste ţinta BCE de 2% şi anul următor, din cauza problemelor apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare care nu pot să ţină pasul cu redeschiderea economiei, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea Christine Lagarde a insistat că BCE nu ar trebui să apese pedala de frână, pentru moment, ci să continue să pună gaz pe foc pentru a susţine relansarea economiei.

În viziunile sale, „Având în vedere că presiunile inflaţioniste sunt aşteptate să se reducă, cum este cazul în prezent, nu are sens să reacţionezi prin înăsprirea politicii monetare. O înăsprire ar afecta economia abia după ce şocul a trecut”, a spus Christine Lagarde la o conferinţă bancară organizată la Frankfurt.

În acest sens, BCE urmează să decidă, la reuniunea de politică monetară de luna viitoare, care va fi viitorul programelor sale de achiziţii de obligaţiuni.

Chiar dacă BCE a semnalat că programul său de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP), cu o valoare de 1.850 miliarde de euro, se va încheia în luna martie 2022, Lagarde a precizat că achiziţiile de active vor fi „importante” şi după acea dată.

Astfel, „Chiar şi după aşteptatul sfârşit al situaţiei de urgenţă creată de pandemie, va fi în continuare important pentru politica monetară, inclusiv calibrarea adecvată a achiziţiilor de active, să susţină relansarea economiei şi revenirea sustenabilă a inflaţiei la ţinta noastră de 2%”, a spus Lagarde.

În contextul dat, analiştii se aşteaptă ca Banca Angliei să înceapă să majoreze dobânzile încă din acest an iar Rezerva Federală americană a anunţat că îşi va reduce achiziţiile de obligaţiuni.

Din punct de vedere economic, Lagarde a susţinut vineri că o înăsprire a politicii monetare în acest moment nu ar face decât să reducă veniturile gospodăriilor, care se confruntă deja cu un şoc de pe urma creşterii costurilor la energie, care este posibil să afecteze creşterea economică.

„În această situaţie, înăsprirea politicii monetare nu ar face decât să agraveze efectul de contracţie al economiei”, a spus preşedintele BCE, adăugând că instituţia pe care o conduce trebuie să continue să susţină cererea.