Japonia vrea să atingă neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050

Foto: news.ro
0 4

Premierul nipon Yoshihide Suga a declarat că Japonia vrea să atingă neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, însă drumul pentru atingerea acestui obiectiv se anunţă dificil, din cauza dependenţei acestei ţări de cărbune, informează AFP.

„Declar că vom reduce emisiile de gaz cu efect de seră la zero până în 2050”, pentru a avea „o societate neutră în ceea ce priveşte carbonul”, a afirmat Suga în timpul primului său discurs de politică generală susţinut în faţa Parlamentului Japoniei, după instalarea sa la putere în septembrie.

Dacă luăm în considerare afirmaţiile anterioare, acest anunţ concretizează în mod semnificativ angajamentele Japoniei în ceea ce priveşte lupta împotriva încălzirii climatice. Până acum, Tokyo doar îşi exprima speranţa că va ajunge la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon în a doua jumătate a secolului al XXI-lea.

Din punct de vedere ecologic, premierul nipon nu a prezentat un calendar precis pentru a atinge acest echilibru între emisiile de gaze cu efect de seră şi absorbţia lor, însă el a subliniat importanţa tehnologiei. „Cheia este inovaţia” a declarat el, făcând referire în special la bateriile solare de nouă generaţie.

În contextul economic, Japonia va promova de asemenea utilizarea de energii regenerabile şi a energiei nucleare, a adăugat Yoshihide Suga, insistând asupra importanţei securităţii într-o ţară marcată de catastrofa nucleară din Fukushima din 2011.

Atunci, accidentul, care a avut loc imediat după un tsunami major, a dus la oprirea temporară a unor reactoare nucleare în Japonia şi a majorat dependenţa acestei ţări de combustibili fosili.

Din punct de vedere al unui clasament, cea de-a treia economie mondială, care a semnat acordul de la Paris în 2015, se situa în 2018 pe locul şase în lume în ceea ce priveşte emisia de gaze cu efect de seră, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata