La capitolul drumuri spectaculoase în România, Transapuseana va fi inaugurat în această lună!

De Jurnalul Național Actuale Auto 259 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Pe lângă multe locuri istorice, România este cunoscută în lume pentru două din cele mai spectaculoase șosele, TransAlpina și Transfăgărășanul. Dar, din 15 decembrie, s-ar putea că pasionații de adrenalină să mai bifeze un nou drum spectaculos în România. Este vorba despre șoseaua Transapuseana, șosea ce va fi inaugurată în această lună.

 Apare un nou drum spectaculos în România

În presa străină, este știut faptul că celebra autostradă Transfăgărșan devenea celebră în Europa, poate mai mult ca oricânbd, datorită celebrei emisiuni britanie ”Top Gear”, fiind vedeta unor filmări, în care cele trei gazde Jeremy Clarkson, Richard Hammond și James May aveeau de trecut anumite provăcări.

În aceași măsură, am putea spune că și TransAlpina este la fel de cunoscută astăzi șoferilor însetați de adrenalină. Dar, conform autorităților locale din județul Alba, apare un nou drum spectaculos în România, un drum așteptat care va traversa Munții Moților.

Astfel, pe 15 decembrie se va deschide oficial primul lot din acest drum județean

Este vorba despre lotul 1 din Drumul Județean Dj 107I, ce va lega orașul Aiud de localiatea Bucium, o comună de mineri din Transilvania, dar foarte aproape de celebra mină de la Roșia Montana, fiind despărțite de muntee Vulcoi. Comuna este cunoscută pentru faptul că aici a locuit celebru autor român Ion Agârbiceanu.

Ceea ce este și mai important, este că aceasta este cea mai mare investiție rutieră făcută în județul Alba, cu un proiect de peste 73 de milioane de euro, finanțat în proporție de 80% din fonduri europene.

Drumul Județean Transapuseana va fi inaugurat în această lună

Autoritățile locale din județul Alba, prin intermediul președintelui Consiliului județean Alba, spun că pe data de 15 decembrie 2023 Transapuseana va fi inaugurat, iar autoritățile s-au grăbit să înregistreze numele ca marcă protejată. De altfel, Ion Dumitrel, președintele Consiliului județean Alba, publica pe pagina sa de Facebook primele poze cu drumul din Munții Moților, Transapuseana:

„Începe să arate a Transapuseana- pentru oameni, pentru locurile și priveliștile minunate, pentru arhitectura specifică, pentru istoria noastră, dar, mai ales, pentru copiii și nepoții noștri!”, scria Ion Dumitrel pe Facebook.

Apare un nou drum spectaculos în România. Transapuseana va fi inaugurat în această lună FOTO

Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba

Întreaga cosntrucție se va întinde pe 78 de kiloemtri și punctul terminus va fi la Abrud, făcând legătura directă cu Drumul Național 74.

Se va circula pe 43 de kilometri de drum

La data de 15 decembrie 2023,  se va deschide oficial primul lot din acest drum județean, denumit Transapuseana, pe o distanță de 43 de kiloemtri, astfel făcându-se legătura între orașul Aiud și comuna Bucium. Odată intrat pe această parte de drum, șoferii vor descoperi poduri, podețe dalate, precum și rigolele deja montate, folosite pentru drenarea apelor fluviale. Au fost deja amplasate și marcajele rutiere, iar asflatul este deja turnat.

Apare un nou drum spectaculos în România. Transapuseana va fi inaugurat în această lună FOTO

Din informaţiile constructorului, mai sunt de amplasat indicatoarele rutiere, bornele kilometrice și podețele de aces în apropiere de Aiud. La cel de-al doilea lot din Transapuseana lucrările de consolidare, conform constructorului, sunt în proporție de 90% făcute, rămânând de terminat 7 din cele 13 poduri de acces.

Sursa – playtech.ro