Lucrările de modernizare a staţiei meteorologice la Vârful Omu reprezintă o adevărată provocare

În opinia ministrului Barna Tanczos, lucrările de modernizare a staţiei meteorologice la Vârful Omu reprezintă o adevărată provocare şi este o operaţiune anevoioasă, pentru că se desfăşoară în condiţii de iarnă la o altitudine de 2.505 metri, în Munţii Bucegi, a scris ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pe pagina de Facebook a ministerului de resort.

„Am vrut să vin aici (la staţia meteo de la Vf. Omu, n.r.) şi să le mulţumesc personal atât colegilor meteorologi, echipei de la Administraţia Naţională de Meteorologie, cât şi celorlalţi parteneri din structurile din Ministerul Afacerilor Interne, România care fac posibilă această reabilitare. Lucrările de modernizare reprezintă o adevărată provocare, este o operaţiune anevoioasă pentru că se desfăşoară în condiţii de iarnă la o altitudine de 2.505 metri în Munţii Bucegi, unde stratul de zăpadă depăşeşte, chiar şi în această perioadă, 180 de centimetri grosime, iar materialele se pot transporta doar cu elicopterul. Însă ultima renovare a avut loc în anul 2007, iar clădirea care îi găzduieşte pe meteorologi ajunsese într-un stadiu avansat de degradare, de aceea a fost necesar să intervenim rapid. Oamenii care lucrează aici sunt adevăraţi eroi, ei înfruntă an de an cele mai dure condiţii meteo posibile pentru a îşi face meseria în serviciul public şi de aceea cred că merită toate eforturile noastre”, a menţionat Tanczos.

La sfârşitul săptămânii trecute, Ministrul Mediului a vizitat staţia meteo de la Vârful Omu, cel mai înalt punct locuit permanent din România. Acesta a urcat cu telecabina din Buşteni şi, ulterior, a parcurs pe jos traseul de peste 2,5 ore de la Babele până la staţia construită în anul 1962 şi aflată în proces de reabilitare.

În perioada 14 – 30 aprilie, are loc transportul materialelor de construcţie pentru lucrările de modernizare ale staţiei meteorologice de la Vârful Omu. Operaţiunea a fost posibilă cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI care participă cu o resursă de zbor pentru a asigura transportul a 144 de tone de materiale de construcţie.

În conformitatea ministerului de resort, echipa tehnică de la sediul central al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, personal de la Centrul Meteorologic Regional Muntenia şi de la Staţia Meteorologică Vârful Omu au avut o contribuţie importantă la această acţiune.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata