Mihaela Bilic atrage atenția tuturor românilor: „Am constatat cu mâhnire şi îngrijorare că tradiţiile au fost uitate şi nesocotite”

143

Nutriționistul Mihaela Bilic este de părere că goana după alimente din import și adoptarea obiceiurilor alimentare din străinătate nu fac decât să ne dăuneze sănătății. Medicul a lansat de curând o carte „Abc de nutriție” adresată copiilor și, din acest motiv, a oferit un interviu în care discută despre problema alimentației în România.

Mihaela Bilic susține că ceea ce mănâncă un părinte se va reflecta și în alimentația copilului său, indiferent de „tentațiile” culinare existente în jur. Mai clar, părinții mănâncă haotic și nesănătos, însă încearcă din greu să îi hrănească pe cei mici cu orice altceva, dar mai puțin mâncare tradițional românească.

“Cred că dacă ne-am fi păstrat tradiţiile ar fi fost mai bine. Am constatat cu mâhnire şi îngrijorare că tradiţiile au fost uitate şi nesocotite. Aproape că vrem să ne dezicem de perioada aia în care am suferit. Şi acum a venit abundenţa asta şi avem impresia că produsele astea noi sunt mai bune decât ale noastre, pe care le percepem ca depăşite. Ajungem să credem că ciorba şi mămăliga cu brânză şi smântână sunt mult prea banale ca să fie valoroase, aşa că suntem înclinaţi să adoptăm tot ce vine din exterior, nu numai produsele, ci şi informaţiile”, declară Mihaela Bilic, într-un interviu pentru Adevărul.

Atunci când copilul părăsește casa familiei și merge la prieteni, vede că alți copii mănâncă ceea ce lui nu i se oferă acasă sau i se interzice. Ce face părintele în această situație? a fost întrebat expertul.

“Lucrurile nu trebuie să fie dramatizate, spuse pe un ton excesiv, ci trebuie explicat că sunt lucruri care trebuie mâncate mai rar şi altele care sunt alimente de baza, pe care le mâncăm în fiecare zi sau de mai multe ori pe zi, şi va înţelege în timp că lucrul ăla este o excepţie. Trebuie să le permiţi să mănânce şi astfel de alimente, dar într-un cadru organizat şi cu o anumită frecvenţă. Este utopic să crezi că nu se va atinge niciodată de ceva anume. Pe de altă parte, în casă trebuie să se mănânce în 80% din timp lucruri banale, rudimentare, să vezi că sunt materie primă: lapte, brânză, carne, ouă, peşte, legume, fructe.

Cât mai mult neprelucrat, cât mai mult gătit în casă. Lucruri care ţin de firesc şi de bun-simţ. Este mâncarea pe care o mâncam şi noi când eram copii, când nu găseam atât de multe alimente ambalate şi prelucrate. Industria alimentară nu le face neapărat mai nesănătoase, dar sunt extrem de concentrate, foarte multe calorii concentrate într-un volum mic. Aşa că nici nu trebuie să mănânci mult ca să te îngraşi”, a mărturisit Mihaela Bilic.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner