Mihai Craiu: Nu se administrează antibiotic pentru ”roșu în gât”

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 176 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Multe persoane recurg la antibiotice atunci când se confruntă cu simptome de răceală, sperând că vor accelera vindecarea. Această abordare nu doar că nu este eficientă la adulți și copii, ci poate cauza și mai multe probleme.

Primul gând atunci când răcim este să luăm antibiotice, cu speranța că viroza va trece mai rapid.

In plus, multă lume utilizează antibioticele deoarece simptomele dintre infecțiile bacteriene și cele virale pot avea unele caracteristici comune.

Din păcate, această strategie nu funcționează nici la adulți, dar nici la copii, ba chiar poate face foarte mult rău.

Pediatrul Mihai Craiu a explicat de ce, și a vorbit despre cum putem preveni răcelile din această perioadă.

 

În recomandările sale, „Mă uit la pacienții noștri care vin la urgențe, din limbajul corpului și din modul în care reacționează la consul și la dialogul medical, pentru că, o bună parte din ce se întâmplă acum, în sezonul de viroze, se întâmplă cu un grup selectat de pacienți.

La spital vin părinții care chiar au fost depășiți de evoluția bolii sau care au copii mici

Ceilalți părinți se duc la doctor Google care, să luăm lucrurile pozitiv, cred că o să facă și consiliere medicală pentru triaj măcar”, a spus medicul pediatru.

De altfel, întrebat ce părere are despre cazurile în care părinții dau copiilor lor antibiotice fără prescripție medicală, pediatrul a spus:

„Din fericire, pandemia ne-a adus acces la testele rapide de detecție. Cel puțin pentru o serie de boli virale, avem posibilitatea de a afla în cabinetul medicului de familie sau la urgențe, în cinci minute că este gripă sau altceva. Deci cel puțin în scenariile de boală grea respiratorie, am putea să scădem prescripția de antibiotice”, a mai precizat medicul Mihai Craiu.

Apoi, întrebat ce putem face ca măsură de prevenție în această perioadă:

În precizările sale, „Putem face trei categorii de lucruri. Unele să reflecte ceea ce făceam în pandemie și respectam de frică. Atunci chiar ne spălam pe mâini, dezinfectam și alimentele. Am putea să scădem chiar și bolile respiratorii cu spălatul pe mâini.

Un alt lucru este igiena în momentul în care tușim sau strănutăm, să o facem corect, în zona cotului. Al doilea lucru, să ne aducem aminte că este probabil să găsim calea corectă dacă discutăm. Trebuie discutat fiecare caz de răceală, nu trebuie folosite doctoriile de data trecută pe care le avem în dulăpior la baie.

Al treilea lucru este să recurgem la modalități de a repara, care sunt dovedite că funcționează. Peste 30 de ani, vor muri din nou oameni de infecție de tract urinar cu germeni multi-rezistenți.Aici, printre noi, în România sunt germeni care nu mai pot fi omorâți cu nimic”, a spus doctorul pediatru, Mihai Craiu.

În concluzie, antibioticele sunt foarte utile dacă sunt folosite corect, doar în etiologie dovedită ca fiind bacteriană și în cazuri atent selecționate, după un consult medical.

Astfel, automedicația nu face decât să crească rezistența bacteriilor la antibiotice și să conducă la scăderea imunității organismului. Lucru pe care nu ni-l dorim, mai ales în aceasta perioada.

Sursa – www.antena3.ro