Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Bogdan Ivan: „Am găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect”

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 122 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În România, ministrul Cercetării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, anunţă schimbări importante la sistemul cardului de sănătate.

Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic, anunţă ministrul Digitalizării.

Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche

În precizările sale ministrula spus că 100 de milioane de lei au fost salvați din PNRR datorită muncii celor de la CNSAS.

Astfel, „Am găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect. Acum dacă nu mă înşel este în procedură de achiziție publică. Şi va fi refăcut cap coadă”, a precizat Bogdan Ivan la Digi24.

În explicaţiile lui Bogdan Ivan, cardul de sănătate va fi disponibil în format electronic, de pe telefon, la fel ca un card bancar.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: Totul va fi trasabil și transparent

Astfel, „Va fi foarte trasabil totul, adică nu se va putea să-ți fie prescrisă aspirină de 10 ori într-o zi și să fie și decontată. (…)

Va fi totul trasabil și transparent, ca să se știe ce se întâmplă cu banii statului român, plătiți de oameni prin taxe și impozite”, a explicat ministrul.

Ce este cardul naţional de sănătate?

Cardul de sănătate CEAS este un proiect de interes naţional care are ca scop principal transparentizarea şi eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cardul naţional de sănătate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS.

Ce conţine cardul?

Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine doar datele de identificare ale asiguratului.

Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informaţii:

-Numele şi prenumele asiguratului
-Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
-Numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID)
-Data naşterii
Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)

Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale.

Cine intră în posesia cardului naţional de sănătate?

Persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani vor primi cardul naţional de sănătate.

Copiii cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de servicii medicale gratuite conform legii.

Cum utilizezi cardul de sanatate?

Odată activat, cardul de sănătate va fi prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflaţi în contract cu casa de asigurări de sănătate pentru servicii medicale sau farmaceutice. Furnizorul va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta codul pin.

Utilizarea cardului reprezintă dovada că asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. În acest fel se validează serviciul de care a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate.

Însă, pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate cât şi celor neasigurate.

Sursa – www.antena3.ro