Ministrul german se îndreaptă spre Taiwan, prima vizită de acest gen în 26 de ani

Un purtător de cuvânt al guvernului spune că vizita se va concentra pe semiconductori și nu pe suveranitatea insulei.

Ministrul german al Educației este programat să facă o călătorie oficială în Taiwan la începutul săptămânii viitoare, cea mai înalt vizită a unui oficial german din 1997 pe o insulă pe care China o revendică ca parte a teritoriului său.

Vizita lui Bettina Stark-Watzinger va avea ca scop îmbunătățirea cooperării dintre Berlin și Taipei în materie de semiconductori, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ministerului, adăugând că problema suveranității Taiwanului nu va fi punctul central al călătoriei.

Stark-Watzinger va face o vizită de luni până miercuri, pe măsură ce tensiunile dintre China și Occident cresc, inclusiv în legătură cu poziția Beijingului cu privire la războiul Rusiei în Ucraina. China a reacționat furioasă când președintele Camerei SUA de atunci, Nancy Pelosi, a călătorit în Taiwan anul trecut.

China consideră Taiwanul guvernat democratic ca fiind propriul său teritoriu și a crescut presiunea militară, politică și economică pentru a afirma aceste pretenții.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat că vizita nu a indicat nicio schimbare de poziție în ceea ce privește politica Berlinului cu privire la Taiwan, care susține practica Uniunii Europene de a coopera cu Taipei la nivel tehnic.

„Suntem, de asemenea, în contact regulat și strâns cu China și conducerea chineză”, a spus el. „Vizita pe care ministrul educației și cercetării o face acum în Taiwan nu pune sub semnul întrebării poziția noastră.”

Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat, înainte de o călătorie planificată în Japonia sâmbătă, că susține așa-numita politică a Beijingului „o singură China”, care afirmă că există un singur stat suveran cu numele China. Berlinul menține totuși contacte de nivel inferior cu Taiwan.

O sursă cu cunoștință directă despre vizita de săptămâna viitoare a declarat agenției de presă Reuters că Stark-Watzinger nu l-ar vedea pe președintele Tsai Ing-wen la instrucțiunile guvernului german de a evita iritarea Chinei.

Sursa a subliniat că călătoria a fost o vizită de lucru pentru a discuta domenii din portofoliul lui Stark-Watzinger și nu direct despre trimiterea unui mesaj de sprijin din partea Germaniei către Taiwan.

Ultimul oficial german la nivel de cabinet care a vizitat Taiwan în urmă cu 26 de ani a fost ministrul Economiei de atunci Guenter Rexrodt, membru al aceluiași Partid Liber Democrat Liber ca și Stark-Watzinger. A făcut presiuni pentru o linie mai dură față de Beijing în ceea ce privește drepturile omului și libertatea de exprimare.

O vizită în Taiwan în ianuarie a unei delegații de parlamentari de rang înalt ai Democraților Liberi, cel mai mic partid din coaliția de trei partide a lui Scholz, a condus la proteste din Beijing.

China și-a intensificat activitățile militare în jurul Taiwanului în ultimii ani, inclusiv incursiuni aproape zilnice ale forțelor aeriene în zona de identificare a insulei de apărare aeriană.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata