Modificări importante pentru programul Rabla 2019

0

Autoritățile s-au răzgândit și vin cu vești importante despre programul Rabla de anul acesta.
Este vorba mai exact despre mașinile fără ITP. După ce, spre sfârșitul anului trecut, autoritățile au decis că cei ce doresc să beneficieze de ajutorul de la stat pentru cumpărarea unei mașini noi să poată duce la căsat numai mașini cu inspecția tehnică periodică (ITP) valabilă, acum s-au răzgândit și au pus în dezbatere publică un proiect legislativ care va permite și căsarea mașinilor fără ITP valabil.

Proiectul de ordin privind modificarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017 – 2019, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului nr. 661/2017, ar urma să schimbe modul în care cei interesați vor putea solicita sprijin financiar de la stat pentru a-și înlocui mașina veche.

Măsurile cuprinse în propunerea legislativă nu se aplică încă, aceasta având nevoie, pentru a intra în vigoare și a se aplica efectiv, de aprobarea ministrului mediului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Iar proiectul de act normativ va elimina obligația pe care o au în prezent cei interesați să-și cumpere mașină nouă cu ajutor bănesc de la autorități, și anume aceea de a casa numai mașini cu ITP valabil. Propunerea renunțării la această condiție vine la aproape șase luni de când a fost introdusă.

Cei ce vor să obțină bani de la stat pentru o mașină nouă în acest an vor putea duce la casat și mașini care nu au ÎTP valabil. Mai exact, se va reveni la regulile ce s-au aplicat și la programul Rabla de anul trecut.
Astfel, în acest an vor putea fi casate, dacă îndeplinesc condiția vârstei de peste opt ani, autoturisme, microbuze, autoutilitare ușoare sau autospeciale/autospecializate uşoare.

Acestea vor trebui să fie înmatriculate în țara noastră și să aibă cel puțin componentele esențiale, respectiv motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, dar şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi catalizatorul, dacă acestea au fost montate pe mașină din fabricaţie. În cazul în care anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricaţiei, se va considera an de fabricaţie anul înmatriculării.
Anul acesta prima de căsare se menține la valoarea anul trecut, respectiv la valoarea de 6.500 de lei, dar mașinile cumpărate vor trebui să emită mai puține noxe, adică doar 120 g CO2/km, față de 130 g CO2/km, limită de anul trecut.
Mai nou, persoanele interesate vor putea obține, dacă mașina nouă este dotată cu un motor care nu generează mai mult de 96 g CO2/km, un ecobonus de 1.000 de lei și un ecobonus în valoare de 1.700 de lei, dacă achiziționează un autovehicul nou cu motor hibrid. Astfel, suma totală ce se va putea obține în acest an prin programul Rabla este de 9.200 de lei.

sursa bugetul.ro

Sursa: News 24 Romania.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close