NASA lansează o nouă toaletă pentru ISS

Foto: rocketlaunchschedule.com
0

Cygnus NG-14, o capsulă cargou privată va fi lansată miercuri dimineaţă din Virginia, transportând câteva tone de provizii şi echipamente pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS), printre care reactivi pentru experimente ştiinţifice, produse de îngrijire a pielii de la Estée Lauder, dar şi o nouă toaletă pentru avanpostul orbital, transmite Space.com.

Cygnus NG-14  este numele capsulei care va transporta 3,45 tone de provizii şi echipamente în cea de-a 14-a misiune a capsulei robotice Cygnus, produsă de Northrop Grumman, respectiv cea de-a 13-a misiune a unei capsule Cygnus spre ISS. Capsula va fi lansată cu o rachetă Antares, miercuri dimineaţă, la ora 2:27 GMT, de la baza Mid-Atlantic Regional Spaceport din cadrul NASA’s Wallops Flight Facility, din Virginia.

Această capsulă Cygnus a fost botezată S.S. Kalpana Chawla de către compania Northrop Grumman, în amintirea astronautului Kalpana Chawla, unul dintre cei 7 membri ai echipajului navetei Columbia care şi-au pierdut viaţa în accidentul produs în 2003.

“Omenirea se confruntă cu numeroase provocări în aceste zile şi sunt mândru să fac parte dintr-o comunitate care acceptă provocările în mod obişnuit şi care transformă problemele în soluţii şi oportunităţile în realitate”, a declarat într-o teleconferinţă de presă cu privire la apropiata lansare David Brady, cercetător în cadrul Programului Staţiei Spaţiale Internaţionale de la Centrul Spaţial Johnson, aparţinând NASA, din Houston.

Actual, din transportul de 3,45 de tone ce urmează să ajungă pe ISS fac parte alimente pentru echipaj, echipamente şi reactivi pentru experimente ştiinţifice, dar şi o modernă toaletă spaţială denumită oficial “Universal Waste Management System”. Această toaletă, care a costat 23 de milioane de dolari, a fost construită pornind de la experienţele astronauţilor cu modelele anterioare şi ţinând cont de sugestiile acestora. Această toaletă este cu 65% mai mică şi cu 40% mai uşoară decât toaleta folosită în prezent pe staţia orbitală, conform NASA.

Aceasta a fost concepută pentru a optimiza “folosirea toaletei de către echipajul feminin, iar NASA a petrecut foarte mult timp consultându-se cu membrii echipajelor de pe ISS… pentru a îmbunătăţi modelul de toaletă”, a declarat Melissa McKinley, reprezentantă a NASA, în teleconferinţa de presă cu privire la apropiata lansare.

În acest sens, din respectivul transport face parte şi un experiment de creştere a ridichilor în spaţiu, denumit Plant Habitat-02; un experiment privind terapii oncologice, denumit Onco Selectors Investigation; un nou sistem de recuperare a apei aflat în faza de testare, o cameră specializată capabilă să înregistreze viaţa la bordul ISS în realitatea virtuală la 360 de grade; recipiente cu seruri pentru îngrijirea pielii de la producătorul Estée Lauder etc.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close