Nodulii mamari- la ce vârste apar și care sunt cauzele

0 85

Toate femeile se îngrijorează atunci când descoperă un nodul la nivelul sânului. Majoritatea dintre nodule nu sunt de natură canceroasă, dar pentru a afla acest lucru cu certitudine, este necesară o investigație la un medic specialist.

Sânul unei femei este format din țesut conjunctiv fibros, țesut adipos, nervi, vase de sânge, glande producătoare de lapte, ganglioni și canalul prin care laptele matern circulă. Odată cu înaintarea în vârstă, se schimbă și structura și țesutul sânilor, datorită schimbărilor ce au loc la nivel hormonal, în mod natural. În urma acestor schimbări, și riscul de apariție a unor noduli sau fibroadenoame mamare, crește.

Nodulii la nivelul sânilor pot fi de natură benignă(necanceroasă) sau malignă(cenceroasă). În majoritatea cazurilor, aceștia sunt benigni, nereprezentând un pericol pentru femei. Aceste formațiuni pot apărea la orice vârstă, la femei dar și la bărbați, și trebuie examinat și investigat odată cu descoperirea lui. Nodulul poate fi moale sau dur. De obicei nodulii canceroși au o structură tare și sunt imobili. Cauzele care duc la apariția nodulilor sunt dezechilibrele hormonale, tumorile benigne sau maligne, infecțiile sau traumatismele.

Investigarea nodulilor

1. Ecografia mamară– nu doare și nu utilizează radiații. Se recomandată pentru femeile cu vârste până la 40 de ani

2. Mamografia– este metoda folosită pentru depistarea cancerului mamar a femeilor de peste 40 de ani.

3. Sonoelastografia mamară– o tehnică nou apărută ce măsoară elasticitatea țesutului mamar ce se realizează în completarea ecografiei.

4. RMN– se realizează doar la indicația unui medic specialist. Această metodă se folosește de un câmp magnetic pentru a oferi imagini detaliate ale sânilor.

Autoexaminarea sânilor

Este foarte importantă pentru a depista din timp un nodul. Palparea se face prin diverse modalități și tehnici dar cea mai folosită este cea circulară. Începe din partea de sus a sânului, în mod circular cu trei degete întinse, până ce vei înconjura întreg sânul. Continuă la fel cu 2 cm mai jos pentru a ajunge la alte zone mai profunde, aplicând presiune, formând un alt cerc.

„Primul lucru pe care trebuie să îl facă o femeie după ce descoperă prin autopalpare că există un nodul este să se programeze imediat la o consultaţie de specialitate şi apoi să efectueze o ecografie sau o mamografie, în funcţie de vârsta avută. Examenul clinic se face, de obicei, după încheierea ciclului menstrual, deoarece sânii sunt mai puţin tensionaţi şi mai puţin denşi. Recomandăm tuturor femeilor să meargă la un consult de rutină al sânilor după ce împlinesc 30 de ani. Însă cancerul mamar poate să apară şi la 20 de ani, deşi este foarte rar întâlnit, nefiind o regulă ca boala să apară numai după 40-50 de ani”, a declarat medicul specialist dr. Cristian Gabriel Viișoreanu.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Sursa: SuperLifestyle.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x