O specie de albine din Vietnam foloseşte excremente de animale pentru a se apăra împotriva viespilor gigantice

139

În cadrul unui studiu s-a descoperit că o specie de albine, din Vietnam, foloseşte excremente de animale, pe care le lipeşte de intrarea în stup, pentru a descuraja viespile gigantice să pătrundă în interior, relatează vineri AFP.

Astfel, specia asiatică Apis cerana, la fel ca toate albinele, nu poate face faţă atacurilor viespilor gigantice precum Vespa soror sau Vespa mandarinia. În primul rând, pentru că acestea din urmă sunt de circa „patru până la cinci ori mai mari” decât albinele, a declarat pentru AFP Heather Mattila, profesoară de biologie la Universitatea americană din Wellesley.

Dacă viespile obişnuite, precum Vespa velutina, atacă singure, specia gigantică „execută şi atacuri în grupuri”, continuă autoarea studiului, publicat miercuri în Nature Communications. De obicei, un „cercetaş” va marca un stup frecându-şi pântecele de el înainte de a se întoarce cu până la cincizeci de semeni.

Din studiu rezultă că obiectivul lor este „să preia controlul stupului, să omoare toate albinele lucrătoare sau să le alunge, înainte de a intra în stup, de a lua larvele şi de a le aduce în cuibul lor pentru a-şi hrăni puietul”, a explicat prof. Mattila.

Însă, albinele nu duc lipsă de resurse pentru a se opune acestor raiduri. Ele folosesc, de exemplu, o tehnică bazată pe „căldură”, prin care o sută de albine, care se lipesc în jurul viespei asiatice, formează o minge a cărei căldură o ucide.

Dar aceasta este prima dată când cercetătorii au observat utilizarea excrementelor. În timpul unei şederi în Vietnam, colegul său şi coautor al studiului, Gard Otis, a observat excrementele în jurul intrării în stupi.

„Am crezut că este o nebunie, deoarece albinele nu colectează excremente”, a afirmat prof. Mattila, amintind că este vorba despre o insectă deosebit de curată şi atentă.

Însă, de fapt, ele aplică o constelaţie de bucăţi de balegă sau de excremente de pui la intrarea în stup după un atac sau atunci când ele detectează marcarea stupului lor de către o viespe cercetaş.

Şi, cu cât această „pată” este mai densă, cu atât este mai eficientă, a constatat echipa prof. Mattila, după ce a studiat trei stupine timp de două luni în toamnă, într-un moment în care viespile gigantice îşi sporesc atacurile pentru a-şi satisface nevoile pentru cuiburile lor.

Datorită acestei metode, în medie, viespile au petrecut de patru ori mai puţin timp la intrarea în stup, când aceasta era marcată cu excremente şi mai ales „inspectarea intrării a fost redusă cu o treime”, a precizat prof. Mattila, deoarece din cauza dimensiunii lor, viespile nu pot pătrunde în stup deschizând intrarea cu mandibulele lor.

În plus, oamenii de ştiinţă au „dovada că excrementele servesc drept piedică”, observând mai puţine raiduri. De asemenea, ei au sugerat că mirosul excrementelor l-ar putea masca pe cel al stupului sau marcajelor lăsate de viespile cercetaşi.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata