Operaţie în premieră naţională, cu robot de chirurgie craniană, efectuată la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi

312

În premieră naţională, o femeie în vârstă de 68 de ani, care avea o tumoră cerebrală profundă, a fost operată de o echipă de specialişti de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu ajutorul unui robot de chirurgie craniană.

Astfel, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi, dr Lucian Eva, cel care a coordonat echipa medicală în timpul operaţiei, a declarat că femeia a venit la Unitatea de Primiri Urgenţe acuzând dureri mari de cap şi un sindrom confuzional.

În contextul premierei chirurgicale, în urma investigaţiilor medicale s-a constatat că femeia avea o tumoră cerebrală profundă. Din cauza localizării, această tumoră părea a fi inoperabilă. Pentru stabilirea unui diagnostic corect a fost necesar un tratament complementar, ulterior fiind decisă utilizarea în timpul operaţiei a unui robot de chirurgie craniană achiziţionat recent.

În opinia medicului, intervenţia chirurgicală a durat aproximativ o oră şi poate fi considerată un succes.

„Este pentru prima dată când într-un spital din România s-a utilizat această platformă robotizată de chirurgie craniană, Medtronic Stealth Autoguide. Cu ajutorul ei am reuşit să realizăm o intervenţie chirurgicală de mare precizie în vederea stabilirii unui diagnostic corect. Astfel, am stabilit un plan de operaţie performant care ne-a indicat cu exactitate punctul pe unde puteam pătrunde spre zona afectată a creierului, fără a afecta structurile vitale ale acestuia. Operaţia a decurs foarte bine. A fost un real succes”, a precizat dr. Lucian Eva.

Ştiinţific, acesta a explicat că robotul este un sistem care oferă poziţionare stereotactică, ghidare a traiectoriei şi utilizează mişcări precise pentru a atinge ţinta chirurgicală. De asemenea, poate utiliza în timp real neuronavigaţia. Feedback-ul vizual este primit printr-o interfaţă de computer.

„În cazul unei biopsii cerebrale, când se plasează un electrod sau un cateter în creier, neurochirurgul trebuie să găsească nu numai ţinta chirurgicală potrivită, ci şi cel mai sigur mod de a o atinge navigând printr-o reţea complexă de celule, vase şi reţele neuronale. Creierul fiecăruia pacient este unic. Cea mai bună traiectorie nu este întotdeauna dreaptă, la un unghi perpendicular, ci poate fi o tangentă de 10, 15 sau 30 de grade, ceea ce face operaţia mai complexă. Acest robot ne ajută foarte mult”, a arătat medicul.

Aşadar, robotul de chirurgie craniană Medtronic Stealth Autoguide a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean Iaşi, contra sumei de 1,25 milioane de lei, pentru a creşte siguranţa şi a scurta durata de spitalizare, dar şi pentru a reduce complicaţiile pacienţilor. O altă caracteristică este că robotul permite forarea precisă a unei traiectorii chirurgicale chiar şi într-un plan oblic, fapt deosebit de important în neurochirurgie.

Din acest punct de vedere,în prezent, Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi este singura unitate medicală din ţară care deţine şi utilizează în practica medicală cei mai performanţi roboţi existenţi în lume.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata