Orașul în care se trăiește cel mai bine

0 114

Viena, capitală Austriei, s-a clasat, pentru a zecea oară consecutiv, pe prima poziţie în ediţia pe 2019 a indexului oraşelor care oferă cea mai bună calitate a vieţii din lume.  Oraşul austriac cu 1,9 milioane de locuitori este supranumit şi ”Viena Roşie” întrucât la conducerea să s-au aflat timp îndelungat forţe politice de stânga, care au dezvoltat servicii publice accesibile şi un sistem de locuinţe sociale.

Apreciat de turişti datorită istoriei sale imperiale, palatelor somptuoase şi muzicii clasice. Un oraş de mărime medie, în care cetăţenii se simt în siguranţă şi cu o suprafaţă relativ mare de spaţii verzi, sunt principalele caracteristici pe care Viena le are.

 Principalele caracteristici pe care Viena le are în comun cu oraşul clasat pe la doilea loc, Zurich, o metropolă mai scumpă şi un important centru financiar, precum şi cu Auckland, Munchen şi Vancouver, care împart ce-a de-a treia poziţie din clasament.

Primele cinci poziţii din Indexul Calităţii Vieţii 2019 realizat de compania de consultanţă Mercer, dat publicităţii miercuri, sunt aproape identice cu clasamentul de anul trecut, doar Vancouver, care a urcat de pe poziţia a cincea pe cea de-a treia.

„Calitatea vieţii este determinată de mulţi factori, de la accesul la transport public şi nivelul de congestionare a traficului, la disponibilitatea locuinţelor şi unităţilor de învăţământ internaţionale, la viaţa culturală a oraşului”, a precizat Mercer într-un comunicat.

Compania de consultanţă ia în calcul 39 de factori grupaţi în 10 categorii, printre care ”timp liber”și „mediul politic şi social”.

Bucureştiul ocupă locul 109 din cele 231 de oraşe cuprinse în clasamentul realizat de compania de consultanţă Mercer.  Londra este oraşul britanic situat pe cea mai înaltă poziţie, locul 41, în ciuda faptului că s-a clasat pe ultimul loc din Regatul Unit într-un index diferit referitor la siguranţa personală.

Brexitul nu a influenţat schimbări majore în clasament în ceea ce priveşte oraşele britanice.

„În Regatul Unit, Londra rămâne… centrul internaţional de afaceri preferat”, mai precizează Mercer.

Clasamentul a suferit doar câteva modificări importante faţă de ediţia precedentă, printre care Caracas, care a pierdut 29 de locuri în contextul hiperinflaţiei cu care se lupă Venezuela, afectată de lipsa produselor de bază, iar mai recent, de criză politică declanşată după ce liderul opoziţiei, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar în luna ianuarie.

Pe ultimele poziţii ale indexului se află aceleaşi oraşe că anul trecut, cu Bagdad pe ultimul loc, precedat de Bangui din Republica Centrafricană şi Sanaa, capitală Yemen.

Sursa: SuperLifestyle.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x