Pandemia accelerează transferul muncii de la oameni la roboţi

13

În viitorul apropiat roboţii vor elimina 85 de milioane de locuri de muncă, în cadrul companiilor mijlocii şi mari în următorii cinci ani, în contextul în care pandemia de COVID-19 accelerează schimbările de pe piaţa muncii, ceea ce riscă să amplifice inegalităţile, relevă un studiu al Forumului Economic Mondial (WEF), citat de Reuters.

În acest context, sondaje realizate în rândul a aproape 300 de companii globale arată că patru din cinci directori accelerează planurile de a digitaliza munca şi de a introduce noi tehnologii, anulând progresele în privinţa angajărilor înregistrate după criza financiară din 2007-2008.

Actual, „COVID-19 a accelerat venirea viitorului în privinţa muncii”, a declarat directoarea WEF, Saadia Zahidi.

Pentru viitor în ceea ce priveşte lucrătorii care ar urma să îşi păstreze posturile în următorii cinci ani, aproape jumătate  dintre aceştia vor trebui să înveţe noi calificări, iar până în 2025 angajatorii vor împărţi egal munca între oameni şi maşinării, subliniază studiul.

În prezent, crearea de locuri de muncă încetineşte, iar eliminarea de posturi se accelerează, în contextul în care companiile din întreaga lume folosesc mai degrabă tehnologia decât angajaţi oameni pentru a introduce date, pentru contabilitate şi pentru sarcini administrative.

Însă, vestea bună este că vor apărea peste 97 de milioane de locuri de muncă în domeniul sănătăţii şi îngrijirii, în industrii tech precum inteligenţa artificială şi în crearea de conţinut, a precizat Forumul Economic Mondial, care îşi are sediul la Geneva.

„Sarcinile unde oamenii îşi vor putea păstra avantajele (în faţa maşinăriilor – n.r.) sunt managementul, consilierea, luarea de decizii, gândirea, comunicarea şi interacţiunea”, arată studiul.

În plus, va creşte cererea pentru lucrătorii care pot acoperi posturi în economia verde, în domeniul datelor inovatoare şi în cel al gestionării funcţiilor inteligenţei artificiale şi care îşi pot asuma roluri în inginerie, ‘cloud computing’ şi dezvoltare de produse.

Aşadar, aproximativ 43% dintre companiile chestionate s-au declarat pregătite să îşi reducă forţa de muncă în urma integrării tehnologiei, 41% intenţionează să îşi extindă folosirea de contractori, iar 34% iau în considerare extinderea forţei de muncă datorită integrării tehnologiei, mai relevă studiul.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata