Piese de calitate pentru masina ta!

Vine un timp cand esti obligat sa faci schimbul pieselor sau schimbul de ulei, care nu trebuie sa depaseasca mai mult de 10.000km. Da, trebuie mereu sa ai grija de masina ta!

Cel mai bun magazin piese auto autoeco.ro iti ofera o multime de produse utile pe care le poti comanda fara a intra in contact cu magazinul in sine. Clientii nu trebuie decat sa completeze datele lor si sa trimita comanda cu piesa de care au nevoie.

De ce trebuie sa investim in ulei de motor periodic?

Se recomanda ca schimbul de ulei sa fie facut cel putin o data pe an sau cand a fost atins un numar-limita de kilometri  de 10.000 km sau 15.000 km, in functie de uleiul utilizat si de uzura motorului.

Exista si anumite semne de care trebuie sa tii cont atunci cand masina iti comunica ca ceva nu este in regula cu nivelul la ulei de motor.

Uleiul are culoarea neagra si este nisipos

Culoarea originala a uleiului este de un maro asemenea mierii, iar dupa cateva utilizari acesta isi schimba culoarea in negru. Cu toate acestea, este foarte dificil sa stabilesti cand trebuie schimbat uleiul de motor, doar dupa acest criteriu. Cel mai elocvent indiciu este, de fapt, textura uleiului. Daca acesta incepe sa prezinte particule vizibile in lichid, este obligatoriu inlocuirea.

Motorul este mai zgomotos decat de obicei

Uleiul are rolul de a lubrifia motorul. Fara lubrifiere, piesele vor incepe sa se frece intre ele. Usor, usor se vor uza si vor duce la o performanta scazuta. In momentul cand sesizezi aceste zgomote, este recomandat sa verifici starea uleiului de motor. Daca zgomotele persista, este indicat sa treci printr-o revizie auto, la un service specializat.

Nivelul uleiului de motor

Pe langa faptul ca trebuie sa te asiguri de nivelul corect al uleiului de motor, cel mai important lucru este sa stii ca motorul unui autoturism consuma treptat din ulei. Pe masura ce nivelul scade, acesta trebuie completat. Daca uleiul scade considerabil, inseamna ca acesta nu mai prezinta aceleasi proprietati, fiind consumat mult mai rapid de motor. In cazul acesta, se recomanda schimbarea uleiului.

Semnalizatorul din tabloul de bord

In prezent, foarte multe masini au propriul indicator de nivel, dar pentru cele care sunt mai vechi, este recomandat sa se verifice nivelul de ulei cu joja. Martorul rosu al presiunii de ulei trebuie sa se stinga odata cu pornirea motorului si nu mai tarziu. Daca acesta ramane aprins dupa pornirea motorului, exista o avarie majora si trebuie chemata o echipa de interventie.

Cum schimbam uleiul?

Modalitatea clasica presupune golirea uleiului printr-un buson special in tava de scurgere. Dar in cazul anumitor masini, exista asa-numita lubrifiere cu carter sec unde uleiul este stocat intr-un rezervor separat si pompat in motor in timpul functionarii acestuia. In anumite situatii, e mai usor sa schimbi uleiul prin aspirare, cu ajutorul un aparat special. Uleiul este extras printr-un furtun prin tubul jojei de ulei.

In anumite situatii, e mai bine sa aspiri uleiul prin tubul jojei pentru a preveni intrarea murdariei si a prafului la motor. Atata doar ca o cantitate mica de ulei va ramane in baia de ulei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata