Proprietatile ceaiului verde

149

Desi vorbim de o singura planta, si anume Camellia sinensis, exista mai multe categorii de ceaiuri datorita modului in care sunt preparate. Astfel, exista ceaiuri negre sau rosii, verzi, oolonguri, albe sau galbene. Ceaiul verde este un ceai nefermentat, incat imediat dupa procesul de culegere, frunzele sunt trecute prin abur, dupa care sunt uscate si rulate. Apoi, ceaiul este din nou uscat si conservat intr-o camera rece. Tocmai aceste etape impiedica fermentarea, obligatorie in cazul ceaiurilor negre. Deoarece nu este supus multor transformari comparativ cu alte ceaiuri, ceaiul verde este cunoscut pentru proprietatile sale terapeutice.

Avantajele ceaiului verde asupra sanatatii nu au fost trecute cu vederea de catre chimisti, actiune ce a fost concretizata in numeroase lucrari publicate de-a lungul anilor. Acestia au descoperit in ceaiul verde substante precum fosfor, potasiu, fluor, cupru, sodiu, clorofila, vitamine (A, B, C, E) ce ajuta pentru/la:

– acuitate vizuala – vechii chinezi presupuneau ca ceaiul verde poate ameliora acuitatea vizuala, lucru dovedit si de catre oamenii de stiinta deoarece acesta contine provitamina A, vitamina B1 (ce actioneaza asupra sistemului nervos si in special asupra nervilor ochiului) si B2 (are o actiune preventiva impotriva scaderii acuitatii vizuale)

– afectiuni hepatice – datorita catechinei, ceaiul verde are o actiune directa asupra functionarii ficatului

– alergii, antibacterian si dezinfectant, boli cardiovasculare

– carii dentare – cercetatorii au ajuns la concluzia ca “bautul ceiaului dupa mese are efect semnificativ in prevenirea acestora”

– digestie, gripa, hipertensiune

Este recomandat consumul a maxim patru cesti de ceai verde zilnic; de regula, se evita a fi baut seara, deoarece pentru unele persoane ar putea cauza insomnie. De asemenea, o atentie deosebita este indreptata asupra modului in care este preparat; desi exista diferite tehnici de preparare, mai ales pentru ceaiurile verzi fine- obtinute din mugurii…

Sursa

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner