Regula, din codul bunelor maniere pe care nu mulți o cunosc, spune când se servește friptura la masă

4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Ordinea în care sunt servite felurile de mâncare este foarte importantă, mai ales atunci când ai musafiri la masă. De aceea, există câteva reguli care trebuie respectate, din codului bunelor maniere. Una dintre ele se referă la friptură şi când se servește, de fapt, aceasta.

Când se servește friptura la masă?

În cazul în care vrei să organizezi o masă festivă la tine acasă, ar fi bine să cunoști unele reguli din codul bunelor maniere. Trebuie să știi cum aranjezi masa, care este locul tacâmurilor sau unde trebuie să pui paharele și farfuriile. Dar important este să știi și ordinea în care se servesc felurile de mâncare.

Ştii când să aduci friptura la masă?

Multe gospodine se întreabă care ar fi ordinea corectă de servire a preparatelor și există câteva reguli generale care sunt adesea respectate. De obicei, se începe cu aperitive, urmate, după caz, de ciorbă sau supă. Dacă la masă se mânâncă și pește, aceste este servit înaintea felului principal.

Felul principal este centrul mesei și poate include paste, friptură și alte preparate consistente. Deci, carnea este servită după ciorbă sau supă sau după pește.

Friptura ocupă un loc important în structura meniurilor la mesele principale. Garniturile sunt preparate culinare care însoțesc sau completează specialitățile culinare și sunt făcute din legume sau paste făinoase.

Cum servești musafirii?

La final, întotdeauna, se servește desertul, care poate varia de la prăjituri și plăcinte la mousse, tartă sau alte dulciuri. După desert, se servește adesea cafea sau ceai, însoțite de lichioruri sau alte băuturi digestive.

Desigur, numărul felurilor de mâncare nu este fix sau obligatoriu, acesta depinzând de cât de multă mâncare prepari.

Pe lângă ordinea în care servim preparatele invitaților noștri și felul cum o facem spune foarte multe despre manierele noastre. Când servim la masă, întotdeauna începem cu cei mai în vârstă invitați (doamnele mai întâi), iar gazdele la final. Farfuriile nu trebuie oferite direct din mână.

Aproape toate felurile de mâncare trebuie servite prin partea dreaptă a scaunului invitatului. În același mod procedăm și pentru a umple paharul cu vin sau apă.

Cum așezi oaspeții la masă?

În cazul meselor restrânse, în familie, așezarea musafirilor este o misiune destul de simplă, pentru că nu există un set de reguli stricte pe care trebuie să le ai în vedere.
Dar dacă evenimentul este mai formal și numărul invitaților este mai mare, așezarea acestora la masă necesită mai multă atenție și sunt câteva reguli de care este bine să ții cont, astfel,

-Ar fi bine ca persoanele care stau la aceeași masă să se cunoască între ele. În acest mod, vor putea conversa.
-Ține cont de dimensiunea meselor. Este important ca persoanele să nu stea îngrămădite și să aibă loc să se ridice și să se așeze pe scaune fără niciun fel de dificultate.
-Dacă ai posibilitatea, optează pentru mese rotunde, întrucât acestea facilitează comunicarea între invitați.
-Asigură-te că așezi seniorii într-un loc cât mai ferit de zgomote pentru a avea parte de o atmosferă liniștită.

Sursa – playtech.ro