România este în pericol! Ce anunță Comisia Europeană

0 171

Comisia Europeană a anunțat în mod oficial că s-a aprobat acțiunea întreprinsă de Timmermans care a amenințat că dacă schimbările la codurile penale vor intra în vigoare, se vor lua măsuri drastice.

Margaitis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a anunțat în mod oficial pe data de 13 mai, în cadrul unei conferințe de presă, că prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a emis o scrisoare destinată președintelui României, Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă și președinților celor două Camere ale Parlamentului, în care explică că Comisia Europeană va demara „fără întârziere” ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept)”, o procedură care vine în urma activării Articolului 7, dacă modificările Codurilor penale vor intra în vigoare.

Margaitis Schinas a confirmat respectiva scrisoare emisă de prim-vicepreședintele CE, subliniând faptul că pașii în spate pe care autoritățile române îi fac prin aducerea de modificări la Codurile penale vor putea duce la declanșarea ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept)”, aceasta fiind o procedură mai severă decât Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

„Preocupările principale se referă la evoluțiile care interferează cu independența judiciară și lupta eficientă împotriva corupției, inclusiv protecția intereselor financiare ale UE și, în special, a amendamentelor recent adoptate la Codul penal, care riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni. Legislația posibilă pentru a permite recursurile extraordinare ar agrava situația statului de drept”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Dacă nu se vor efectua rectificări sau dacă se vor aplica aceste măsuri negative, Comisia nu va întârzia din a declanșa Cadrul pentru statul de drept și va suspenda Mecanismul de Cooperare și Verificare, conform oficialului european.

„De asemenea, Comisia își rezervă competențele în calitate de gardian al tratatelor și nu va ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar atunci când este necesar. Obiectivul Comisiei rămâne să ajute autoritățile române să găsească soluții la problemele statului de drept. Comisia este pregătită să se angajeze într-un dialog activ și constructiv cu autoritățile române și să colaboreze pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană”, a explicat purtătorul de cuvânt al CE.

”Rule of law Framework” este o procedură pe care Comisia Europeană a creat-o în anul 2014, cu scopul de a combate amenințările aduse la adresa statului de drept ce au caracter sistemic,  dacă „statul de drept a fost supus unor presiuni crescânde în Europa”.

Sursa: capital.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x