Săptămâna europeană a competenţelor profesionale,dedicată educaţiei şi formării profesionale pentru dubla tranziţie

Foto: curierulnaţional.ro
0 7

În perioada 9-13 noiembrie se va desfăşura săptămâna europeană a competenţelor profesionale 2020 şi se va desfăşura în format digital, în întreaga Uniune Europeană, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Evenimentul este organizat de Comisia Europeană, în parteneriat cu Ministerul Federal al Educaţiei şi Cercetării din Germania, în cadrul preşedinţiei germane a Consiliului UE. Această a cincea ediţie încurajează persoanele de toate vârstele să îşi descopere talentele şi să îşi dezvolte competenţele în conformitate cu necesităţile de pe piaţa forţei de muncă, prin educaţie şi formare profesională (EFP) – un sector important pentru redresarea economică şi socială în contextul COVID-19.

Ediţia din acest an va pune accentul pe EFP de nivel superior (după învăţământul secundar superior) şi pe competenţele EFP pentru dubla tranziţie verde şi digitală. Promovarea platformelor de învăţare digitală, instituirea unei culturi a educaţiei continue şi pe tot parcursul vieţii, precum şi implementarea unor structuri de EFP durabile reprezintă aspecte esenţiale pentru Comisie şi pentru preşedinţia germană.

În cadrul Săptămânii europene a competenţelor profesionale 2020, organizaţii locale, regionale şi naţionale din UE şi din afara acesteia găzduiesc evenimente şi activităţi virtuale prin care evidenţiază beneficiile EFP şi rolul său esenţial în învăţarea pe tot parcursul vieţii. Ele le oferă tinerilor cursanţi competenţele iniţiale de care aceştia au nevoie pentru o carieră împlinită şi creează mijloacele necesare pentru ca adulţii să îşi dezvolte competenţele existente (perfecţionare) sau să obţină noi competenţe (recalificare) de-a lungul întregii lor vieţi.Peste 781 de evenimente şi de activităţi asociate au fost deja înregistrate în 38 de ţări, atingând un public de peste 1,6 milioane de persoane.

Campania Săptămânii europene a competenţelor profesionale este sprijinită de 28 de ambasadori, reprezentând 25 de ţări, prin difuzarea de informaţii privind competenţele profesionale. Desemnaţi de Comisia Europeană, aceştia sunt exemple motivante ale beneficiilor EFP. Realizările lor remarcabile demonstrează avantajele pe care EFP le poate oferi nu numai tinerilor, ci şi oricărei persoane care caută noi oportunităţi de învăţare.

Săptămâna europeană a competenţelor profesionale prezintă în fiecare an o săptămână de activităţi şi de evenimente în decursul cărora organizaţii locale, regionale sau naţionale scot în evidenţă cele mai bune exemple de educaţie şi formare profesională (EFP) – un sector capabil să abiliteze toate persoanele prin oferirea competenţelor de care acestea au nevoie pentru o viaţă personală şi profesională împlinită. Ea este însoţită de o campanie de comunicare pe parcursul mai multor luni, pentru a promova informarea la nivel local.

Această iniţiativă a fost lansată în 2016 de Comisia Europeană, în contextul Noii agende pentru competenţe în Europa, şi a devenit de atunci o platformă care permite părţilor interesate din domeniul EFP din întreaga Europă şi din afara acesteia să facă schimb de idei şi de bune practici. Obiectivele generale ale Săptămânii europene a competenţelor profesionale sunt de a evidenţia numeroasele modalităţi prin care EFP poate ajuta tinerii şi adulţii să îşi „descopere talentele” şi să se pregătească în prezent pentru economia viitorului din Europa, precum şi de a demonstra angajatorilor beneficiile enorme ale investiţiilor în resurse umane prin sprijinirea formării iniţiale a tinerilor, precum şi a perfecţionării şi recalificării adulţilor.

Comisia promovează în mod activ educaţia şi formarea profesională în cadrul activităţii sale de implementare a Pilonului european al drepturilor sociale şi, mai precis, a dreptului la educaţie, la formare şi la învăţare pe tot parcursul vieţii. La 1 iulie 2020, Comisia a propus o recomandare a Consiliului privind educaţia şi formarea profesională, având ca scop să facă EFP mai modernă, mai atractivă, mai flexibilă şi mai adecvată pentru era digitală şi pentru tranziţia verde. Această propunere este integrată în alte iniţiative ale Comisiei, precum Agenda pentru competenţe în Europa în vederea obţinerii unei competitivităţi durabile, a echităţii sociale şi a rezilienţei şi Comunicarea intitulată „Sprijinirea ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor: o punte către locuri de muncă pentru generaţia viitoare”.

De altfel, Comisia Europeană sprijină educaţia şi formarea profesională prin intermediul fondurilor sale. Pe lângă fondurile UE pentru perioada 2021-2027, cum ar fi Fondul social european Plus şi Erasmus, perfecţionarea şi recalificarea reprezintă un domeniu de investiţie emblematic al Mecanismului de redresare şi rezilienţă, alimentat cu granturi şi împrumuturi în valoare de 672,5 miliarde de euro.

„Pieţele forţei de muncă au nevoie de creiere creative şi de mâini calificate pentru a stăpâni dubla tranziţie verde şi digitală. Educaţia şi formarea profesională (EFP) asigură pregătirea talentelor. Aceşti oameni talentaţi îşi pot crea o carieră în societăţile noastre şi pot contribui la economiile noastre. Este important, mai mult decât oricând, ca furnizorii de EFP, întreprinderile, sindicatele, guvernele şi alţi parteneri să ofere competenţe relevante pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii. Sunt convins că EFP poate juca un rol esenţial în privinţa redresării”, a afirmat Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale.

La rândul său, Anja Karliczek, ministrul federal german al Educaţiei şi Cercetării, a afirmat: „O excelentă educaţie şi formare profesională joacă un rol semnificativ atât în Germania, cât şi în Europa în ceea ce priveşte asigurarea în continuare a prosperităţii noastre în viitor. Dorim să consolidăm cooperarea în domeniul EFP în Europa, să învăţăm unii de la alţii şi să pregătim EFP pentru viitor. Am făcut primii paşi în direcţia îndeplinirii acestui obiectiv cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor educaţiei de la Osnabruck, împreună cu statele membre ale UE, cu Comisia Europeană şi cu partenerii sociali europeni. Sunt încântată că deschidem astăzi Săptămâna europeană a competenţelor profesionale. Evenimentul din acest an a fost organizat de Comisia Europeană în colaborare cu ministerul pe care îl conduc – Ministerul Federal al Educaţiei din Germania. Dorim să valorificăm la maximum această oportunitate de a scoate în evidenţă beneficiile oferite de educaţia şi formarea profesională în Europa”.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x