Tinerii riscă efecte traumatizante pe termen lung dacă îşi pierd locul de muncă

32

În perioada pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi dacă guvernele nu furnizează imediat sprijin, tinerii care şi-au pierdut locurile de muncă sau nu au mai mers la şcoală,  riscă să se confrunte cu „efecte traumatizante” în timpul vieţii lor profesionale active,  se arată într-un raport publicat de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), transmite Reuters.

OIM a efectuat un sondaj, în mai, în rândul a 12.000 de tineri din 112 ţări, care arată că mai mult de unul din şase tineri sub 24 de ani a încetat să mai lucreze în timpul pandemiei, iar un alt raport al instituţiei cu sediul la Geneva, arată că peste 70% din studenţi s-au confruntat cu închiderea şcolilor, universităţilor şi a centrelor de pregătire.

În acest sens, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a cerut guvernelor să ajute la reintegrarea tinerilor şomeri pe piaţa muncii sau să ofere formare educaţională sau ajutor de şomaj.

„Pandemia are un impact sistematic, extins şi disproporţionat asupra tinerilor”, a afirmat la o conferinţă de presă Sangheon Lee, director în cadrul OIM.

Din informaţiile din precedentele crize reiese că tinerii care nu au acces la oportunităţi în ceea ce priveşte locurile de muncă, atunci când intră pe piaţa muncii se confruntă cu consecinţe neîntrerupte în perioada vieţii lor profesionale active, susţine Lee. Acesta a adăugat: „Aceasta este ceea ce numim „efecte traumatizante”.

Dintre categoriile de tineri care ş-au început viaţa profesională, cele mai afectate sunt tinerele şi tinerii din ţările cu venituri mici, apreciază Organizaţia Internaţională a Muncii.

„Dacă nu se iau urgent măsuri, tinerii vor suferi probabil un impact sever şi de lungă durată în urma pandemiei. Credem că există riscul unei generaţii afectate de măsurile de izolare, care de fapt va fi traumatizată pe durata vieţii profesionale active”, a explicat Lee.

Din acest punct de vedere, pandemia a lăsat unul din opt studenţi tineri fără acces la educaţie sau pregătire, deşi cei din ţările bogate au mai mult acces la orele online.

„Este important să ne amintimim că nu este doar riscul pierderii locurilor de muncă. Chiar şi în cazul celor care au rămas angajaţi după începerea pandemiei, a scăzut cu aproape un sfert numărul de ore lucrate iar doi din cinci tineri s-au confruntat cu scăderea veniturilor”, a declarat oficialul OIM.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner