Universitatea din Oradea începe noul an cu 8% mai mulţi boboci decât anul trecut

Foto: ghidlocal.com
0 2

La ceremonia de deschidere, Universitatea din Oradea a început noul an universitar 2020-2021 cu 8% mai mulţi studenţi decât în anul anterior, adică 3.592 de boboci la studii de licenţă, şi cu 6% mai mulţi la master, a declarat, rectorul Constantin Bungău.

„Acest an marchează 240 de ani de învăţământ superior în Oradea. Cei mai mulţi ştim că la început a existat Facultatea de filozofie, apoi în 1788 s-au înfiinţat Facultatea de Drept şi academiile teologice. Nu contează denumirea sau forma de organizare a universităţii noastre în cei 240 de ani, contează ceea ce am lăsat în urmă şi ceea ce reprezentăm azi”, a spus Bungău.

Rectorul Constantin Bungău a adăugat că universitatea orădeană are 15 facultăţi, cu peste 15.000 de studenţi, la studii de licenţă, master şi doctorat, iar împreună cu formele de învăţământ post-universitare, numărul studenţilor se ridică la peste 20.000.

Astfel, la licenţă, sunt 106 programe funcţionale, iar la master, 66. În ultimii opt ani, au fost înfiinţate 31 de programe noi la licenţă, s-a mărit capacitatea de şcolarizare în domeniul IT şi la specializările medicale, dar s-a şi renunţat, pentru a fi mai competenţi, la 51 de programe, „fără restructurări şi fără reduceri de personal”.

În domeniul învăţământului, dispunând de 97 de cadre didactice cu drept de a conduce doctorat, anul acesta, pe lângă cele 18 domenii de doctorat acreditate, vor fi acreditate şi domeniile Stomatologie şi Muzică.

„Am promis că vom dezvolta această universitate cu tradiţie, dar în acelaşi timp modernă, pro-cunoaştere, şi până acum rezultatele certifică evoluţia ascendentă. Astfel, pe lângă certificatul Grad de încredere ridicat, dobândit şi reconfirmat, obiectivele de progres arată astfel: la admiterea din acest an avem 3.952 de boboci, la studii de licenţă, o creştere de 8% peste admiterea din 2019, la master sunt înscrişi 1.565 de studenţi, o creştere de 6%, iar la studii doctorale sunt înmatriculaţi 140 de doctoranzi în anul întâi”, a precizat rectorul.

În ceea ce prezintă investiţiile în infrastructură, acestea se ridică la peste 63 de milioane de lei, prin proiecte ale universităţii, semnate şi în derulare, pentru renovarea şi dotarea spaţiilor, alături de două cămine noi, cu 1.300 de locuri.

În acelaşi timp universitatea va contribui, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, la înfiinţarea Parcului ştiinţific şi tehnologic al oraşului Oradea, într-o investiţie în derulare de peste 33 milioane de lei, dar va construi şi un centru de transfer tehnologic în campus, în parteneriat cu primăria, proiect de şapte milioane de euro.

„Suntem o universitate care se adaptează nu numai la cererea mediului socio-economic, dar încercăm să fim şi o instituţie de avangardă pentru această regiune. Vom ‘livra’ societăţii tot mai mulţi specialişti pentru industriile şi serviciile cu valoare adăugată mare, pentru domeniile strategice de dezvoltare a României: informaticieni, ingineri în industria 4.0, specialişti în servicii de sănătate publică, în industria ospitalităţii, în construcţii sustenabile, pentru bioeconomie sau securitate şi nu numai. Nu vom neglija nici domeniile artei sau educaţiei sportive, de care o societate în plină dezvoltare are nevoie”, a spus rectorul.

Potrivit acestuia, la cinci facultăţi, respectiv cele cu profil umanist, cursurile se vor desfăşura online, iar la restul zece, în sistem hibrid.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata