USAMV Iaşi a asigurat cadrul juridic şi administrativ pentru avizarea, organizarea şi funcţionarea unui centru de vaccinare

52

La USAMV IAŞI s-a declanşat Campania naţională „Vaccinare şi testare pentru învăţare” iniţiată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării în data de 7 aprilie 2021.

În cadrul acestei campanii, se informează ieşenii despre existenţa şi funcţionarea Centrului de vaccinare în campusul USAMV Iaşi. În acest sens USAMV Iaşi a asigurat cadrul juridic şi administrativ pentru avizarea, organizarea şi funcţionarea Centrului de vaccinare, în colaborare cu Primăria Mun. Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.

Astfel, un număr de 22 angajaţi deservesc Centrul de vaccinare: 5 medici, 10 asistenţi medicali şi 7 registratori. Dintre aceştia, 7 angajaţi sunt studenţi şi masteranzi ai USAMV Iaşi. Antrenarea studenţilor în activitatea Centrului de vaccinare a însemnat implicarea şi responsabilizarea acestora în campania de prevenire a transmiterii infecţiei cu virusul Sars COV 2. Studenţii care participă la programul de vaccinare reprezintă liantul dintre centru şi ceilalţi colegi, contribuind la informarea corectă şi mobilizarea cât mai multor tineri către vaccinare.

Prin deschiderea acestui centru de vaccinare, în campusul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, se vizează trei obiective majore în contextul pandemiei COVID 19:

1. Vaccinarea cadrelor didactice şi a personalului auxiliar, ajutând astfel la continuarea procesului de învăţământ în forma fizică.

2. Vaccinarea studenţilor, cu scopul de a limita răspândirea pandemiei în colectivităţi (cămine, laboratoare, săli de cursuri).

3. Vaccinarea tuturor ieşenilor care nu au găsit un punct de vaccinare în apropiere, fiind ştiut faptul că unele persoane au fost programate pentru vaccinare şi în alte oraşe din apropierea Iaşului.

În lupta cu pandemia de coronavirus, achiziţionarea de către conducerea USAMV Iaşi de teste rapide pentru depistarea virusului COVID 19 şi efectuarea lor de către medicii cabinetului studenţesc a însemnat continuarea eforturilor universităţii de a depista precoce, de a preveni transmiterea COVID 19 şi de a asigura condiţii optime pentru desfăşurarea procesului didactic.

În acest context, numărul total de vaccinări, până la data de 13.04.2021, este de peste 4484 persoane, din care 435 tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, 28 de elevi şi 325 studenţi/masteranzi /doctoranzi de la toate marile universităţi ieşene: USAMV Iaşi, Universitatea „Al. I. Cuza”, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”, Universitatea de Arte „George Enescu”. S-au prezentat la vaccinare inclusiv studenţi străini, din mai multe ţări; ca Franţa, Germania, Moldova, SUA, Marea Britanie, Italia, Elveţia, Spania, Italia, Israel, Maroc, Egipt, Tunisia, Brazilia, Nigeria, Taiwan, China, Indonezia.

Din punct de vedere social-medical, în universitate se vor realiza întâlniri, atât cu studenţii, cât şi cu întreg personalul didactic sau nedidactic, pentru discuţii, informare şi prezentarea la zi a situaţiei în legătură cu imunizarea în comunitatea academică.

Astfel, în zilele imediat următoare au fost programate pentru facultăţile de Zootehnie – joi la ora 14.00, Agricultură – vineri la ora 14.00 Medicină Veterinară – luni la ora 14.00, şi Horticultură – marţi la ora 14.00.

Prin această continuare a testărilor şi vaccinării în universitate, va permite relaxarea condiţiilor de comunicare interpersonală, continuarea cursurilor prin prezenţa fizică, indispensabile procesului educaţional, dar şi contactul mai facil cu alte centre de învăţământ din ţară sau din străinătate. De asemenea, studenţii străini imunizaţi vor putea călători în siguranţă atât în spaţiul european cât şi în afara acestuia.

„Stagiile de practică desfăşurate de facultăţile noastre, care implică deplasări ale studenţilor în centrele de practică ale universităţii, în diferite judeţe ale ţării vor fi realizate în siguranţă maximă având studenţii vaccinaţi şi cu rapel”, a informat universitatea.

„Ne dorim o comunitate academică sănătoasă, solidară acţiunilor naţionale şi prezentă fizic la toate evenimentele care au legătură cu procesul educaţional” – a transmis prorectorul Liviu MIRON, responsabilul în universitate cu toate acţiunile legate de Covid-19.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner