Videoconferinţă coprezidată de Macron şi ONU pentru acordarea de sprijin, la patru luni după explozia de la Beirut

120

În cursul zilei de miercuri 2 decembrie din acest an, preşedintele francez Emmanuel Macron şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, coprezidează o nouă videoconferinţă internaţională de „sprijin pentru populaţia libaneză”, la patru luni după explozia devastatoare din portul Beirut, relatează France Presse.

În cadrul acestei reuniuni, care va fi prezidată de la Palatul Elysee începând cu ora 18.30 (17.30 GMT), au fost invitaţi şefi de stat, organizaţii internaţionale, donatori multilaterali de fonduri, ONG-uri şi reprezentanţi ai societăţii civile libaneze, a declarat preşedinţia franceză.

După conferinţa din 9 august, această videoconferinţă „îşi propune să stabilească ajutorul oferit de comunitatea internaţională şi metodele sale de distribuţie, să facă bilanţul noilor nevoi (…) în contextul crizei prin care trece Libanul”, potrivit preşedinţiei franceze.

Atunci, acea reuniune organizată în grabă, la doar cinci zile după explozie, a dus la o mobilizare de un ajutor de urgenţă în valoare de 250 milioane de euro.

Emmanuel Macron a organizat această nouă conferinţă, deşi clasa politică libaneză nu şi-a respectat angajamentele de a forma un nou guvern pentru a lansa reformele structurale cerute de comunitatea internaţională în schimbul sprijinului pe termen lung.

Însă, în ultimele luni, Libanul a continuat să se scufunde în criza economică, o „depresiune deliberată”, potrivit Băncii Mondiale, care a denunţat incapacitatea liderilor de a se pune de acord asupra unei „acţiuni politice eficiente”, într-un raport publicat marţi.

Pe lângă o depreciere istorică a monedei sale şi hiperinflaţie, ţara este încă fără un guvern la mai mult de trei luni de la demisia prim-ministrului Hassan Diab.

În contextul evenimentului, după dezastrul din port, Emmanuel Macron a mers la Beirut de două ori, la 6 august şi 1 septembrie, ziua în care a anunţat că a obţinut de la forţele politice locale angajamentul de a forma un guvern în 15 zile. Această promisiune nu a fost respectată.

Cu toate că la 22 octombrie, fostul prim-ministru Saad Hariri a fost numit pentru a forma guvernul, eforturile sale încă nu au dat roade din cauza unor divizări interne puternice.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata